ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Judecător CSM, în dosare cu magistrați: Nu a fost o cercetare subterană, cu SRI care făcea de capul lui

17 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Mihai Bălan a mai atras atenția că toate mandatele de supraveghere tehnică au fost supuse controlului instanței.

 
 
Judecătorul CSM Mihai Bălan a precizat, la plenul CSM când s-a dezbătut raportul Inspecția Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistrați, că mandatele de interceptare au fost filtrate de instanță și nu este vorba despre „o cercetare subterană cu SRI, care făcea de capul lui”.

„Din păcate, pacea socială, sau T0, cum vrem s-o numim nu se construiește pornind un discurs de la: Să vă arătăm ce abuzuri s-au săvârșit și pe urmă atenuăm, nu vrem să generalizăm, nu sunt chiar atât de multe, dar totuși sunt. Se pornește de la o analiză obiectivă, pe cifre, pe cuvinte scrise în raport, pe hotărâri de achitare, pe hotărâri de condamnare. Nu le lăudăm pe unele, nu le blamăm pe celelalte, sunt toate ale instanțelor, fie că sunt definitive, fie că sunt în prima instanță, sunt raționamente juridice date în exercitarea atribuțiunilor de serviciu de către judecători sau procurori. S-a spus despre multele dosare care au fost înregistrate și care au rămas nesoluționate”, a spus judecătorul Mihai Bălan în ședința de plen CSM de marți.


Judecătorul CSM a vorbit și despre dosarele cu magistrați lăsate în nelucrare ani de zile de procurori și menționate în raportul Inspecției Judiciare.

„Foarte rău. După cum la instanțe (...) vine Inspecția Judiciară și te controlează și vede dacă ai restanțe sau dacă ai dosare pe care le soluționezi într-o perioadă nerezonabilă de timp, tot așa trebuia să se întâmple și la DNA, structura centrală sau structurile teritoriale. (...) Nu pot să fiu de acord, sau nu vreau să se lase să se insinueze acest lucru, că un dosar lăsat în nelucrare înseamnă un abuz asupra celui cercetat. Mă refer ca tipar.

Nu reiese de niciunde din acest raport că un judecător a fost chemat patru ani de zile la parchet constant punându-se presiune pe el, sau un procuror, (...) și în felul acesta să se insinueze că soluțiile pe care le-ar putea pronunță sau le-au pronunțat deja acei judecători sau procurori ar fi fost rezultatul unor astfel de presiuni, pentru că în spațiul public, înainte de apariția acestui raport, de doi ani și jumătate, acest lucru îl auzim: judecători și procurori care au dat soluțiile pe care le-au dat din cauza că au fost presați. Nu, nu se poate pune între această constatare și ce v-am spus mai departe”, a spus magistratul.

Totodată, Bălan a mai precizat că există mulți magistrați care au constatat că au fost cercetați sau interceptați și nu au știut acest lucru.

„Deci este exclusă teoria, lansată nu degeaba în spațiul public - și nu de magistrați, ci de politicieni care au beneficiat de pe urma acestor lucruri - că acești magistrați au fost supuși constant unor presiuni pentru a îi forța să dea anumite soluții. Deci sunt de acord, trebuie făcute verificări, trebuie făcute anumite proceduri în care să nu mai existe astfel de cazuri că dosare care au stat 1 an, 2, 3, 4, 10 să arunce măcar o umbră asupra legalității sau temeinciei cercetării în aceste dosare”, a punctat sursa citată.

Mihai Bălan a mai atras atenția că toate mandatele de supraveghere tehnică au fost supuse controlului instanței.

„Nu voi contesta sau analiza un act jurisdicțional al unui judecător din altă prismă dect cea a ilegalității . (...) Toate cereri de autorizație au trecut prin filtrul instanțelor. (...) Nu vreau să se lase impresia că a fost o cercetare subterană, cu SRI care făcea de capul lui, cu parchete care veneau singure. Nu. Tot ceea ce s-a întâmplat bănuiesc că se găsește în dosare (informații privind interceptările, n.r.)”, a spus Bălan.

La rândul său, în aceeași ședință de plen, procurorul general Bogdan Licu a precizat că este „circumspect” cu privire la acuzațiile lansate la adresa SRI privind implicarea în dosare.

„Nu vreau să discut de protocoale, SRI (...) dar eu sunt destul de circumspect cu privire la acuzațiile care i se aduc SRI. Eu și nu regăsiți nicăieri semmnătura mea pe un protocol, nu am semnat. Dar eu am un exemplu. Nu știu ce s-a întâmplat într-adevăr. Dar dacă la Ploiești, în dosarele instrumentate SIIJ în care s-au devoalat aspecte inimaginabile ale unor foști colegi, nu s-a reținut imixtiunea SRI.

SRI făcea transcrierile de pe convorbiri, sunt de acord cu dumneavoastră. Dar vreau să vă spun obligația procurorului de a verifica acele transcrieri. Și în momentul de față, avem procurori care pun la mapă transcrieri făcute de ofițeri de poliție fără să se uite o clipă pe ele și fără să aibă habar ce conțin transcrierile. O boală care era atunci e și acum, dar sub altă formă”, a explicat Bogdan Licu.

În privința raportului discutat de plen, Licu a spus că un motiv ar fi că procurorii nu mai recunosc autoritatea superiorilor, iar lăsarea unui dosar în nelucrare este „cel mai rău lucru”.

„De ce s-a ajuns aici, discutăm până mâine și nu ajungem la o concluzie. (...) Nu mai cunoaștem autoritatea unor șef, a procurorului general. Poate și din cauza asta. Poate din cauza că în anumite structri au fost promovați procurori cu experiență. (...) Ce constatăm din raport? Cel mai rău lucru pe care poate să îl facă un procuror unui justițiabil unui magistrat ori cetățean obișnuit este să lase un dosar în nelucrare. Este cel mai rău lucru, pentru că e mai rău să lași un dosar nelucrat decât să vii cu o soluție proastă. O soluție proastă e supusă căilor de atac”, a spus procurorul general Bogdan Licu, în ședința CSM.

În urma plenului de marți, care a durat 7 ore, a fost validat raportul Inspecției Judiciare privind dosarele de pe rolul DNA cu magistrații. Subiectul creat numeroase discuții contradictorii între membrii CSM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3178 / 4490
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...