ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alro a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri consolidată preliminară de 3,5 miliarde lei

25 Februarie 2022   |   Agerpres

Grupul a încheiat anul 2021 cu un rezultat brut pozitiv de 493 milioane lei, comparativ cu o pierdere în 2020 de 7 milioane lei. Rezultatul operaţional (EBIT) a fost un profit de 228 milioane lei, faţă de 400 milioane lei, în 2020, iar profitul net a fost de 26 milioane lei (335 milioane lei în 2020).

 
 
Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,5 miliarde lei, în creştere comparativ cu cea din 2020, de 2,5 miliarde lei, conform unui comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
 
Grupul a încheiat anul 2021 cu un rezultat brut pozitiv de 493 milioane lei, comparativ cu o pierdere în 2020 de 7 milioane lei. Rezultatul operaţional (EBIT) a fost un profit de 228 milioane lei, faţă de 400 milioane lei, în 2020, iar profitul net a fost de 26 milioane lei (335 milioane lei în 2020).
 
"Anul 2021 ne-a adus şi mai multe provocări decât 2020, deoarece, în timp ce ne străduim să atenuăm efectele pandemiei, ne-am confruntat şi cu o situaţie nouă şi excepţional de volatilă în ceea ce priveşte preţurile şi furnizarea energiei. Pe de o parte, piaţa aluminiului a înregistrat o cerere mai mare care a dus la o creştere semnificativă a cotaţiilor, dar, pe de altă parte, această creştere a fost contracarată de preţurile ridicate ale energiei electrice. În aceste condiţii, am luat toate măsurile necesare pentru a ne onora obligaţiile contractuale, dar şi pentru a reduce consumul de energie electrică pentru a rămâne pe piaţă şi a ne continua cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă în România", a declarat Marian Năstase, presedintele Consiliului de Administraţie al Alro.
 
Creşterea cererii la nivel internaţional a condus la înregistrarea în cadrul Grupului Alro a unei producţii mai mari de aluminiu primar în 2021 (293.399 tone faţă de 271.307 tone în 2020). Grupul şi-a majorat producţia de aluminiu procesat la 113.662 de tone, în creştere de la 98.020 de tone anul anterior, în linie cu strategia sa de a se concentra pe producţia şi vânzările de produse cu valoare adăugată mare sş foarte mare.
 
Situaţia excepţională cu care s-a confruntat piaţa de energie în 2021 - preţuri mai mari şi lipsa aprovizionări- a determinat managementul să decidă reducerea producţiei de aluminiu electrolitic, suspendând producţia a trei dintre cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în 2022. Închiderea temporara are în vedere măsuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei energetice revin la normal, cel mai probabil în 2023, subliniază reprezentanţii companiei.
 
Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. - producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. - societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding şi Bauxite Marketing Ltd - marketing, Vimetco Trading - vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanţ de producţie integrat, asigurând materiile prime pentru Alro.
 
Alro este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), companie globala de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro are o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat şi o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat şi facilităţi de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald şi la rece şi divizia de extrudare.
 
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi şi în SUA şi Asia.
 
Începand cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori Bucureşti a aprobat includerea Alro în BET, indicele principal al pieţei, şi în BET-TR (indice care include şi dividendele distribuite). Acţiunile ALRO au fost listate la BVB încă din octombrie 1997.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9356 / 17793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...