ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Viteza medie de transfer de date prin internet fix, în creştere cu 25% în 2020

17 August 2021   |   Agerpres

În ceea ce priveşte internetul mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indică în anul 2020 o viteză medie de download la nivel naţional de 24,2 Mbps, similară cu cea din anul anterior, în timp ce viteza medie de upload a fost de 10,2 Mbps, în scădere cu 19% faţă de 2019.

 
 
Viteza medie de transfer de date prin internet fix a crescut cu aproximativ 25% în anul 2020 comparativ cu anul anterior, potrivit unui comunicat remis marţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 
Astfel, testele efectuate de utilizatori pe Netograf.ro - platforma electronică oferită de ANCOM utilizatorilor de internet pentru verificarea calităţii serviciilor primite - arată că în anul 2020 viteza medie de download la nivel naţional pentru internetul fix a crescut până la 185,8 Mbps, cu aproape 25% mai mult faţă de anul 2019, în timp ce viteza medie de upload s-a menţinut constantă la 111,4 Mbps.
 
În ceea ce priveşte internetul mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indică în anul 2020 o viteză medie de download la nivel naţional de 24,2 Mbps, similară cu cea din anul anterior, în timp ce viteza medie de upload a fost de 10,2 Mbps, în scădere cu 19% faţă de 2019.
 
Datele înregistrate prin intermediul Netograf referitoare la vitezele de transfer se corelează cu tendinţa generală rezultată din raportările de date statistice ale furnizorilor de comunicaţii electronice corespunzătoare vitezelor de transfer şi traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportărilor furnizorilor, se precizează în comunicatul ANCOM.
 
În acest sens, cifrele evidenţiate de măsurătorile Netograf reflectă creşterea în 2020 a numărului conexiunilor de foarte mare viteză (cel puţin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% faţă de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză ajungând la 80% la sfârşitul anului 2020.
 
De asemenea, traficul lunar mediu pe locuitor a atins 44 GB/locuitor/lună, o creştere de peste 50% faţă de anul 2019.
 
La nivel judeţean, în anul 2020 s-a constatat în general o tendinţă de creştere a valorilor vitezelor medii de download şi upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de judeţ, comparativ cu anul 2019.
 
Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variază de la un judeţ la altul, între 95,2 Mbps (Covasna) şi 235,5 Mbps (Ialomiţa).
 
În ceea ce priveşte conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variază între 12,9 Mbps (Giurgiu) şi 48,9 Mbps (Vrancea).
 
Vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, a apreciat că creşterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezintă un indicator important al rezilienţei reţelelor şi al performanţei serviciului de acces la internet din România.
 
"În contextul creşterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în reţelele fixe pe durata anului 2020, determinată de implementarea muncii la distanţă, mutarea cursurilor şcolare şi universitare în mediul online şi de creşterea semnificativă a componentei de entertainment online, creşterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezintă un indicator important al rezilienţei reţelelor şi al performanţei serviciului de acces la internet din România. Pe parcursul anului trecut, toţi furnizorii au luat măsuri pentru monitorizarea mai eficientă a capacităţii disponibile a reţelei şi ajustarea rapidă în funcţie de necesităţi, pentru modernizarea echipamentelor de reţea şi pentru simplificarea şi eficientizarea procesului de achiziţie", a afirmat vicepreşedintele ANCOM, citat în comunicat.
 
Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2020 a fost realizat de pe baza unui număr de 322.777 de teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicaţii Netograf: web, aplicaţii pentru terminale fixe şi aplicaţii pentru terminale mobile.
 
Netograf este o platformă electronică oferită de ANCOM utilizatorilo, ca un instrument independent, obiectiv şi gratuit de verificare permanentă a calităţii serviciului de internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă şi în contractul încheiat. Totodată, aceştia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obţinute pe baza testelor realizate de alţi utilizatori ai Netograf.
 
Platforma Netograf cuprinde aplicaţia web, aplicaţia desktop pentru terminale fixe ce poate fi descărcată de pe www.netograf.ro şi aplicaţiile mobile pentru sistemele de operare Android şi iOS disponibile în magazinele dedicate (Google Play pentru Android şi App Store pentru iOS).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11075 / 17314
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...