ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF monitorizează impactul crizei din Ucraina asupra pieţei de capital; nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi

24 Martie 2022   |   Agerpres

O parte dintre instrumentele de supraveghere utilizate a fost implementată în perioada de început a pandemiei COVID-19, demonstrându-şi eficacitatea, se precizează în comunicatul citat.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a intensificat monitorizarea entităţilor pieţei de capital odată cu declanşarea crizei din Ucraina, iar în activitatea entităţilor autorizate şi supravegheate nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi, informează instituţia printr-un comunicat.

"ASF acordă o atenţie deosebită supravegherii prudenţiale a stabilităţii financiare a entităţilor pieţei, regulilor de diversificare şi evaluare a portofoliilor fondurilor de investiţii şi mecanismelor de administrare a riscului, cu accent pe riscul de lichiditate şi pe utilizarea unor instrumente de tipul testelor de stres", a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Direcţiei Generale - Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare.


O parte dintre instrumentele de supraveghere utilizate a fost implementată în perioada de început a pandemiei COVID-19, demonstrându-şi eficacitatea, se precizează în comunicatul citat.

La nivelul fondurilor de investiţii au fost implementate raportări privind subscrierile nete, analizate în corelaţie cu evoluţia structurii portofoliilor acestora, realizându-se în acelaşi timp o comunicare zilnică cu societăţile de administrare privind deficienţele care pot surveni în administrarea riscului. În plus, a fost constatată, în concordanţă cu situaţia de pe celelalte pieţe europene, o maturizare a bazei de investitori şi un impact mai scăzut decât cel din perioada pandemiei, menţionează ASF.

Totodată, a fost mărită frecvenţa de raportare a modului de îndeplinire a cerinţelor de capital la nivelul SAI şi SSIF.

"La nivelul supravegherii, este efectuată o analiză în dinamică a acestora, realizându-se scenarii de evoluţie în funcţie de fluctuaţiile indicilor bursieri şi de structura veniturilor entităţilor. Piaţa de capital românească, în calitatea sa de piaţă emergentă, este conectată cu pieţele europene, înregistrându-se astfel o corelaţie a fluctuaţiei indicilor", se mai arată în document.

În acest context, ASF a solicitat instituţiilor pieţei să intensifice eforturile privind adoptarea tuturor măsurilor de identificare şi de atenuare a principalelor riscuri în materie de securitate cibernetică şi să notifice Autoritatea în situaţia în care apar vulnerabilităţi pe acest segment.

În urma analizelor efectuate de către reglementator, a fost constatat faptul că nu există expuneri ale fondurilor de investiţii, societăţilor de administrare a investiţiilor, societăţilor de servicii de investiţii financiare şi instituţiilor pieţei pe instrumente financiare emise de companii şi unităţi administrative din Federaţia Rusă. De asemenea, nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi în activitatea entităţilor autorizate şi supravegheate.

ASF este în contact permanent cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi cu celelalte autorităţi europene competente, pentru a evalua situaţiile existente la nivelul pieţelor naţionale şi pentru a realiza, totodată, un schimb de opinii şi bune practici privind instrumentele de supraveghere şi intervenţie utilizate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Instituţia contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9014 / 17793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...