ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit primul decont precompletat pentru iulie 2024 (analiză)

05 Septembrie 2024   |   Agerpres

În aceste prime luni de la adoptarea RO e-Factura şi Ro e-Transport la nivel generalizat, când utilizarea acestor sisteme este încă în curs de calibrare, eTVA poate fi un reper de folos companiilor pentru a remedia eventuale lipsuri sau erori la transmiterea prin RO e-Factura, RO e-transport, dar şi pentru a detecta deficienţe în întocmirea declaraţiilor D390 şi D394.

 
 
Companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit, joi, 5 septembrie 2024, conform planului, primul decont de TVA precompletat întocmit de administraţia fiscală pentru iulie 2024 prin RO e-TVA, potrivit unei analize a companiei EY România.

"Azi, 5 septembrie 2024, companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit, conform planului, primul decont de TVA precompletat întocmit de administraţia fiscală pentru iulie 2024 prin RO e-TVA. Acolo unde diferenţele de TVA identificate pentru livrările locale cu cote de 19%, 9% şi 5%, au depăşit pragul de semnificaţie de 5.000 lei şi 20% între decontul precompletat şi decontul de TVA depus, contribuabilii au primit şi notificări de conformare. Din informaţiile publice, se estimează că aproximativ 5-6% dintre contribuabili vor fi primit la 5 septembrie notificări de conformare pentru decontul de TVA al lunii iulie 2024", se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă.


Potrivit sursei citate, după efervescenţa creată peste vară de adoptarea e-TVA, au fost stabilite noi termene pentru comunicarea decontului precompletat de TVA şi a notificărilor de conformare (până pe 5 a lunii următoare depunerii D300) şi pentru justificarea diferenţelor de către contribuabili (respectiv, în termen de 20 de zile de la notificarea de conformare). De asemenea, a fost acordată o păsuire ca, până la 1 ianuarie 2025, eventualele diferenţe identificate prin modulul e-TVA şi lipsa unor răspunsuri la notificările de conformare să nu aibă impact din perspectiva indicatorilor de risc fiscal, a rambursărilor de TVA sau a amenzilor.

"Aşadar, vedem cum se aşează toate datele extrase din RO e-Factura, RO e-Case de marcat electronice, RO e-Transport, Declaraţiile 390 si 394, Situaţia importurilor/exporturilor de la vamă sub poza centralizată a decontului de TVA precompletat, atât pentru TVA colectată, cât şi pentru TVA deductibilă. Chiar şi în lipsa unor diferenţe semnificative notificate de ANAF, companiile ar trebui să revizuiască cu atenţie decontul precompletat primit, precum şi sursele de date puse la dispoziţie de administraţia fiscală, pentru a se asigura de corectitudinea datelor. Înainte de toate, e-TVA este o poză a modului în care inspectorii fiscali se vor raporta la datele primite din partea companiilor pentru a testa conformarea în colectarea TVA", a declarat Georgiana Iancu, Partener, Coordonatorul Practicii de Taxe Indirecte şi Digitalizare Fiscală, EY România.

În aceste prime luni de la adoptarea RO e-Factura şi Ro e-Transport la nivel generalizat, când utilizarea acestor sisteme este încă în curs de calibrare, eTVA poate fi un reper de folos companiilor pentru a remedia eventuale lipsuri sau erori la transmiterea prin RO e-Factura, RO e-transport, dar şi pentru a detecta deficienţe în întocmirea declaraţiilor D390 şi D394.

Compania precizează că, deşi la acest moment sunt analizate doar diferenţele privind TVA colectată din livrările locale cu 5%, 9% şi 19% TVA, decontul precompletat permite şi efectuarea unor comparaţii privind TVA deductibilă. Nu este exclus să apară şi erori la generarea decontuui precompletat. Legislaţia e-TVA prevede, chiar şi acum, obligaţia contribuabililor de a efectua o verificare a decontului precompletat, dar şi de a sesiza orice erori tehnice care rezultă din implementarea acestuia.

Conform analizei, devine esenţial pentru companii să efectueze lunar reconcilieri pentru TVA, integrând alături de decontul precompletat toate sursele de date care stau la baza acestuia, precum şi comparaţia cu informaţiile din propriile evidenţe pentru e-Factura, e-Transport, declaraţiile de TVA depuse şi evidenţele de TVA. Astfel de verificări se pot face în mod automat cu aplicaţii existente, precum EY e-VAThub (EY e-VAThub), care permit testarea datelor din decontul precompletat şi chiar o poză a decontului precompletat pornind de la toate sursele de date folosite de ANAF, inclusiv SAF-T.

Potrivit legislaţiei e-TVA, decontul precompletat conţine date şi informaţii declarate prin RO e-SAF-T. Altfel spus, la împlinirea a 2 ani de raportare, administraţia fiscală are în vedere să se folosească de fişierul SAF-T şi pentru reconcilierea TVA-ului declarat de companii, intenţie care poate fi corelată şi cu valul de notificări transmise de ANAF în luna august, privind primele rezultate ale testării Registrului Jurnal din SAF-T. Un minim necesar ar fi ca agenţii economici să se asigure de îndeplinirea testelor de consistenţă recomandate de ANAF pentru SAF-T, dar şi de o revizuire a regulilor folosite pentru codificarea TVA şi evidenţierea corectă a sumei de taxă în declaraţiile SAF-T, atât în secţiunea dedicată Registrului Jurnal, cât şi în Secţiunile de Facturi Emise şi Facturi Primite (verificări ce pot fi automatizare prin aplicaţii precum EY e-VAThub EY e-VAThub).

"În concluzie, recomandăm companiilor să îşi automatizeze cât mai mult verificările lunare e-TVA, integrând alături de sursele deja folosite pentru generarea primului decont precompletat şi declaraţia SAF-T. În speranţa că un e-TVA implementat pe o temelie corectă va contribui la reducerea timpilor alocaţi inspecţiilor fiscale sau justificărilor de diferenţe, o poză eTVA cât mai completă devine absolut necesară", se mai arată în comunicat.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 478 / 17973
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...