ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EBA: Băncile din UE sunt vulnerabile la “crăpăturile” de pe piaţa imobiliară

03 Iulie 2024   |   Agerpres

În cel mai recent raport cu privire la riscuri, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) spune că băncile se confruntă cu o "incertitudine crescută" de pe urma factorilor geopolitici, analizele menţionând alegerile parlamentare din Franţa drept un posibil risc.

 
 
Băncile din Germania, Franţa şi alte părţi din Uniunea Europeană au împrumutat peste 1.400 de miliarde de euro sectorului imobiliar comercial, ceea ce lasă unele bănci vulnerabile la "crăpăturile" de pe piaţa imobiliară, a avertizat marţi autoritatea de reglementare, transmite Reuters.

În cel mai recent raport cu privire la riscuri, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) spune că băncile se confruntă cu o "incertitudine crescută" de pe urma factorilor geopolitici, analizele menţionând alegerile parlamentare din Franţa drept un posibil risc.

Gradul de capitalizare a băncilor este unul "confortabil", dar este nevoie de prudentă în contextul creşterii sumelor alocate pentru plata dividendelor, odată cu profiturile mai mari, spune EBA.


"Plăţile planificate pentru 2024 se apropie de 100 de miliarde de euro pentru eşantionul de bănci analizat, ceea ce reprezintă cel mai ridicat volum din ultimii ani", se arată în raportul EBA, în care a analizat aproximativ 80% din sectorul bancar.

De asemenea, EBA a analizat expunerea băncilor faţă de sectorul imobiliar dar şi faţă de instituţiile financiar non-bancare precum fondurile de investiţii. "Factori structurali şi ciclici au provocat crăpături pe pieţele imobiliare comerciale", a avertizat EBA.

Pe parcursul ultimului deceniu, expunerea totală a băncilor din UE faţă de piaţa imobiliară a crescut cu 40% până la 1.400 de miliarde euro, şi mai multe bănci, în principal bănci mici, au expuneri pe piaţa imobiliară de câteva ori mai mari decât capitalul lor propriu, ceea ce le face vulnerabile la crize, subliniază EBA.

"Chiar dacă băncile cu domiciliul în Franţa şi Germania au cea mai mare expunere, de peste 280 de miliarde de euro, urmate de băncile din Ţările de Jos, care au raportat o expunere de 175 de miliarde de euro, doar băncile germane au raportat o pondere mare din creditele lor spre debitorii din sectorul imobiliar comercial", precizează EBA.

De asemenea, expunerea băncilor din UE faţă de instituţiile financiar non-bancare a ajuns la 9,2% din totalul activelor în 2023, ceea ce creează unele riscuri precum o posibilă relaxare a standardelor de creditare, spune EBA.

"Pentru a detecta din timp posibilele canale de contagiune, autorităţile macroprudenţiale şi de supervizare trebuie să acorde o atenţie deosebită legăturilor directe şi indirecte dintre bănci şi instituţiile financiar non-bancare", a adăugat EBA.

Comisia Europeană a început să elaboreze un cadrul macroprudenţial pentru instituţiile financiar non-bancare. Autoritatea Bancară Europeană susţine că transparenţa ar trebui îmbunătăţită, fiind nevoie de date mai bune cu privire la legăturile dintre bănci şi instituţiile non-bancare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17163
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...