ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă în 2019 a scăzut cu 22%, la 6.384 (studiu Coface)

19 Februarie 2020   |   AGERPRES

Datele Coface indică şi o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 euro (companii medii şi mari).

 
 
Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă în 2019 a scăzut cu 22% faţă de anul anterior, la 6.384, şi se situează la minimul ultimului deceniu, cele mai multe insolvenţe înregistrându-se în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie, urmat de construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit unui studiu al Coface România.

Datele Coface indică şi o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 euro (companii medii şi mari). Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluţie s-a reflectat şi în diminuarea pierderilor financiare, care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019, la jumătate faţă de media din ultimii trei ani.


În ceea ce priveşte situaţia mediului de afaceri activ în România, există o serie de vulnerabilităţi care pun presiune pe companiile din România, mai arată analiza Coface. Astfel, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 au fost în valoare totală de 3,2 miliarde lei, în creştere cu 67% faţă de anul anterior, respectiv 1,9 miliarde lei.

Numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în 2019 a crescut aproape de 160.000, fiind maximul din ultimul deceniu. În acelaşi timp, numărul companiilor SRL nou înmatriculate anul trecut a rămas relativ constant, aproape de 90.000.

"Cu alte cuvinte, la fiecare companie nou înregistrată anul trecut s-au înregistrat aproape 1,8 companii care şi-au întrerupt activitatea, comparativ cu raportul OUT: IN de 1,6 din 2018", potrivit studiului.

Prin comparaţie cu evoluţiile regionale, companiile active în România sunt caracterizate de o vârstă fragedă cu durata medie de viaţă de doar 10 ani, cel mai puţin din UE. Totodată, numărul companiilor care îşi întrerup activitatea este constant peste cel al firmelor nou înfiinţate. Nu în ultimul rând, mediul de afaceri local este caracterizat de un grad de concentrare ridicat în rândul marilor firme, primele 1.000 de companii concentrând jumătate din toate veniturile de la nivelul întregului mediu de afaceri, respectiv 500.000 de firme.

"Mediul de afaceri activ din România s-a confruntat şi anul trecut cu o serie de evoluţii contradictorii. Pe de o parte, insolvenţele s-au situat în 2019 la minimul ultimului deceniu, ceea ce ar putea indica o evoluţie pozitivă a mediului de afaceri, mai ales în rândul companiilor medii şi mari. Pe de altă parte, faptul că am atins maximul din ultimul deceniu la nivel de întreruperi, în timp ce numărul companiilor SRL nou înmatriculate s-a păstrat relativ constant, ne arată că această dinamică este determinată de un spirit antreprenorial care caută în continuare soluţii viabile şi solide de dezvoltare", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Potrivit acestuia, crearea unui cadru predictibil şi sustenabil este esenţială pentru păstrarea unui mediu prielnic dezvoltării antreprenoriatului şi companiilor din România.

"În acest sens, Coface se va implica în continuare în creşterea nivelului de înţelegere asupra factorilor esenţiali pentru afaceri sănătoase şi vom continua să iniţiem demersuri în zona de educaţie antreprenorială, în domeniul nostru de expertiză - managementul riscului de credit", a adăugat Eugen Anicescu.

În ceea ce priveşte distribuţia sectorială şi regională a insolvenţelor, cele mai multe insolvenţe deschise în anul 2019 au fost înregistrate în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie (1.037), urmat de construcţii (936) şi comerţul cu amănuntul (899). Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii cinci ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă în 2019 nu a suferit modificări semnificative faţă de situaţia existentă în anul anterior. Astfel, în ciuda scăderii cu 26%, Bucureştiul a rămas pe prima poziţie din perspectiva insolvenţelor, fiind urmat de regiunile N-V şi S. Cele mai mari scăderi ale numărului de companii insolvente au fost înregistrate în zona de N-E (-35%), S-E (-27%) şi Bucureşti (-26%).

Prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă în regiune, companiile active în România sunt caracterizate, printre altele, de o vârstă fragedă. Astfel, 55% dintre companiile active astăzi în România sunt înfiinţate după anul 2010, în timp ce doar 15% au început activitatea înainte de anul 2000. Potrivit studiului Coface, doar 15% dintre companiile active astăzi "sunt în business de peste două decenii, acestea concentrând aproape 40% din venituri, jumătate din active şi o treime din angajaţi".

Datele mai arată că aproape 1,4 milioane de companii şi-au întrerupt activitatea după anul 2010, în timp ce totalul firmelor nou înmatriculate este doar la jumătate faţă de acest nivel. De asemenea, România înregistra la finalul anului 2019 doar 25 de companii la 1.000 de locuitori, de două ori sub media din ECE (Europa Centrală şi de Est), precum şi de trei ori mai multe insolvenţe raportate la numărul de companii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16095 / 17793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...