ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Se analizează sincronizarea de urgenţă a sistemului energetic din Ucraina şi Republica Moldova cu cel european (ministru)

01 Martie 2022   |   Agerpres

Potrivit acestuia, atât în România cât şi în statele membre situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere.

 
 
Statele membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova cu cel european, iar în prezent se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei.
 
"Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesităţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
 
Potrivit acestuia, atât în România cât şi în statele membre situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere.
 
Ministrul Energiei a arătat, în context, că o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare, precizând că susţine maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare.
 
"România sprijină parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA. Ca măsură de răspuns la menţinerea preţurilor crescute la energie şi gaze naturale, România va prelungi măsurile de sprijin acordate populaţiei şi mediului de afaceri după data de 1 aprilie 2022. Statele Membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisiei Europene în scopul protejării populaţiei vulnerabile şi a industriei europene, în completarea toolbox-ului publicat în luna octombrie 2021. Pe termen mediu şi lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependenţei de importuri din Rusia, continuarea investiţiilor în capabilităţi energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creşterea eficienţei energetice şi a interconexiunilor la nivelul UE. #SusţinemUcraina", a mai scris ministrul pe pagina de socializare.
 
Pe fondul crizei din Ucraina, cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, Virgil Popescu a participat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată de preşedinţia franceză a UE. România, Grecia şi Bulgaria au solicitat în cursul zilei de joi organizarea în regim de urgenţă a a acestei reuniuni ministeriale, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
 
"Statele membre UE, inclusiv Romania, condamnă agresiunea militară ilegală şi neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei. Au fost discutate subiecte legate de asigurarea securităţii în aprovizionare, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, scenarii de acţiune pe termen lung, inclusiv din perspectiva umplerii depozitelor pentru iarna viitoare şi efortul comun al UE pentru acordarea de suport Ucrainei. Statele Membre au început, în spirit de solidaritate, să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesităţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE", subliniază comunicatul.
 
România, alături de alte state membre şi organizaţii internaţionale de profil, a subliniat importanţa asigurării securităţii şi siguranţei nucleare pe amplasamentele instalaţiilor nucleare din Ucraina. În acest sens, sunt aşteptate măsuri suplimentare de monitorizare şi control asupra situaţiei din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în urma reuniunii guvernatorilor din data de 2 martie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9173 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...