ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ambele oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti au fost respinse

21 Octombrie 2024   |   Agerpres

Raportul de evaluare a fost publicat în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice (SICAP).

 
 
Comisia de evaluare din cadrul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a respins ambele oferte depuse pentru realizarea "Studiului de Fezabilitate şi Documentaţia tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa - Lăpuşteşti", a anunţat, vineri, SAPE.

Raportul de evaluare a fost publicat în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice (SICAP).

SAPE a lansat în luna octombrie 2023 prima procedură de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarniţa, pentru care şi-au manifestat, iniţial, interesul 16 ofertanţi. Licitaţia a fost anulată automat, la sfârşitul anului trecut, de către SICAP, deoarece, potrivit unui anunţ postat pe platformă, "la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronică, după caz".


"Respectând reglementările în vigoare, SAPE a reluat licitaţia, la mijlocul lunii ianuarie 2024. După mai multe cereri de amânare venite din partea posibililor ofertanţi, la mijlocul lunii iunie, la termenul limită, au fost depuse două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate. Comisia de evaluare, din care fac parte specialişti în achiziţii publice, drept şi economie din cadrul SAPE, dar şi experţi din domeniul hidroenergetic, angajaţi special de către companie pentru această licitaţie, au analizat ofertele depuse, cu rigurozitatea impusă de legislaţie şi de importanţa obiectivului de investiţii, având în vedere complexitatea proiectului şi a documentaţiei tehnice. În urma evaluărilor, ambele oferte au fost respinse, nefiind conforme cu cerinţele caietului de sarcini, în condiţiile în care, la reluarea licitaţiei, acesta a fost modificat şi adaptat pentru a fi mai accesibil şi flexibil", se arată în comunicatul SAPE transmis AGERPRES.

SAPE susţine proiectul hidroenergetic Tarniţa - Lăpuşteşti, considerându-l o necesitate şi o oportunitate strategică pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, precum şi pentru companie. Acest proiect are potenţialul de a contribui semnificativ la securitatea energetică atât a ţării, cât şi a întregii regiuni, precum şi la sustenabilitatea resurselor noastre.

"Din păcate, ofertele depuse nu au răspuns solicitărilor experţilor ce au întocmit caietul de sarcini. În plus, nici legislaţia, în special cea privind condiţionalităţile de mediu, nu este atrăgătoare pentru astfel de proiecte complexe. Nu ne-a ajutat cadrul legislativ şi nu a fost o voinţă clară, fermă şi asumată într-un act normativ, respectiv să fie declarat un proiect strategic, de importanţă naţională, ceea ce, in opinia noastră, a reprezentat, probabil, cauza principala pentru care a fost depus un număr atât de mic de oferte, deşi interesul iniţial a fost foarte mare. Deşi nu sunt mulţi cei care cred în eficienţa acestui proiect, eu mă număr printre cei care cred că este un proiect strategic, pe care trebuie să îl avem în România! SAPE susţine, în continuare, cu tărie, proiectul hidroenergetic Tarniţa - Lăpuşteşti, pentru că îl consideră o necesitate pentru sistemul energetic naţional, pentru securitatea energetică a ţării, dar şi a întregii regiuni", a declarat preşedintele Directoratului SAPE, Bogdan Nicolae Stănescu.

În opinia sa, construirea şi funcţionarea hidrocentralei are numeroase avantaje: îmbunătăţeşte regimul de funcţionare a centralei atomoelectrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităţilor 3 şi 4, dar şi a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină; participă la reglajul frecvenţă - putere; asigură rezerva terţiară rapidă; asigură rezerva de avarie de scurtă durată; asigură condiţii optime pentru funcţionarea centralelor electrice intermitente regenerabile; furnizează putere reactivă şi funcţionarea în regim compensator, asigurând respectarea standardelor de calitate a energiei electrice; îmbunătăţeşte participarea SEN la piaţa unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranţă pe ansamblul SEN şi creşte posibilitatea exploatării SEN în condiţii tehnice şi economice superioare.

"Este evidentă necesitatea construirii acestei hidrocentrale!", a adăugat preşedintele Directoratului SAPE.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.. s-a înfiinţat în anul 2013, prin divizarea parţială a SC Electrica SA.

SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Muntenia Sud. Cele maiimportante deţineri ale SAPE, în prezent, sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%).

SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărţit pe acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 8309
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...