ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rezolv Energy & Low Carbon semnează acorduri de finanțare de până la 291 mil. € pentru construirea parcului eolian VIFOR în România

13 Iunie 2024   |   BizLawyer

Odată ce va fi complet operațional, parcul VIFOR, care va fi localizat în județul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa.

 
 
Rezolv Energy și Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au obținut facilități de împrumut de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1 a parcului eolian ‘VIFOR’, un proiect major situat în România, județul Buzău.

Finanțarea a primit un sprijin covârșitor din partea comunității financiare. Consorțiul de 8 bănci care finanțează proiectul este condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA Romania.

Această tranzacție de referință este prima finanțare pentru Rezolv Energy, lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă, pentru a construi un portofoliu multi-gigawatt de parcuri eoliene și solare onshore în Europa Centrală și de Sud-Est.


Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacități de 192MW, având susținerea financiară a 5 acorduri comerciale de achiziție a energiei (PPA) majore. Construcția este programată a fi finalizată în termen de 18 luni, parcul eolian urmând să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2025. O extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.

Odată ce va fi complet operațional, parcul VIFOR, care va fi localizat în județul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de locuințe și va evita producerea a aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Proiectul va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice și va juca un rol important în tranziția energetică a regiunii.

Prin aprobarea împrumuturilor, băncile au recunoscut angajamentul Rezolv față de sustenabilitate, construit pe cele mai bune practici din industrie și aliniat la standardele internaționale, inclusiv Principiile Ecuatorului și Standardele de Performanță ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu și Socială. Unul dintre pilonii săi este efortul de a se asigura că fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă sprijină ecosisteme prospere și durabile.

Pe lângă beneficiile pentru mediu, proiectul VIFOR va crea locuri de muncă pe plan local atât în timpul construcției, cât și în timpul operării parcului, va aduce beneficii economice comunității locale și va sprijini inițiativele comunitare din județul Buzău, având ca scop producerea unui impact pozitiv și de durată pentru locuitorii din zonă.

Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: „Suntem încântați să obținem acest sprijin din partea unui grup atât de prestigios de parteneri financiari supra-naționali, creditori comerciali regionali și bănci locale. Sprijinul lor este o recunoaștere a rolului vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziția energetică din Europa de Sud-Est. De asemenea, este un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, care este concepută pentru a stabili un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune, care să-i inspire și pe alții să ne urmeze. Acesta a fost un factor important pentru toate băncile.”

Rezolv are deja peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est și Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 20 / 8070
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...