ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă

02 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Activitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.

Cristina Costache, Legal Manager Strauss România

 
 
Departamentele juridice ale firmelor au avut foarte mult de lucru în ultimele două luni, fiind obligate să identifice soluțiile cele mai bune pentru adaptarea afacerilor la noile condiții legislative.„Activitatea în această perioadă a fost extrem de intensă. Modificările legislative frecvente cu impact în activitatea Strauss România au condus la o concentrare majoră în zona de monitorizare legislativă.Cred că departamentele juridice au avut mult de lucru, în această perioadă, în majoritatea sectoarelor, nu numai cele din FMCG”, declară Cristina Costache, Legal Manager Strauss România.

Munca juriștilor „a explodat” în zona de monitorizare legislativă. Specialiștii urmăreau acest obiectiv și înainte de criza medicală, dar, odată cu declanșarea pandemiei, numărul actelor normative emise a fost uriaș.


„Aici aș vrea să punctez importanța de a avea o soluție avansată de monitorizare a legislației. Pe noi ne-a ajutat în această perioadă. Alături de această zonă, am continuat procesul de maturizare a programului de protecție a datelor, care este gestionat în cadrul departamentului juridic, de revizuire documente și proceduri interne, management contracte. În această perioadă, prioritatea numărul unu a fost alinierea la legislația referitoare la prevenirea Covid. Decretul de instituire a stării de urgență, ordonanțele militare emise în baza acestuia, precum și toate celelalte acte normative emise, inclusiv recomandările ministerelor de resort, precum Ministerul Sănătății,  Ministerul Muncii și Ministerul de Interne au fost analizate, interpretate și transpuse în documente sau instrucțiuni aplicabile la nivelul Strauss România. Alături de aceste activități, managementul contractelor și-a continuat activitatea obișnuită cu excepția termenului în care ne așteptăm ca toate actele să fie semnate. Este de înțeles o anumită întârziere în ceea ce înseamnă acest proces, având în vedere că mulți dintre angajați lucrează de acasă în această perioadă”, precizează Cristina Costache.

Un volum mare de muncă pentru juriști

Cele mai multe solicitări venite către departamentul juridic au pornit din zona de HR, în contextul în care a avut loc implementarea bruscă a conceptului de „muncă la domiciliu”. Mutarea unui număr mare de angajați către „munca la domiciliu” implică un efort din partea organizației pentru ajustarea documentelor aferete.

„Tot în zona de HR și SSM, trebuie să menționez instrucțiunile ce trebuie întocmite pentru siguranța angajaților în această perioadă, planurile ce trebuiesc întocmite conform decretului prezidențial. Zona de comercial – managementul contractelor a funcționat într-o zonă relativ normală, deci solicitările în acest domeniu nu au suferit modificări. Mai mult, s-au emis acte normative în această zona care solicită ajustare a contractelor în curs”, mai spune expertul Strauss România.

Activitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.
 
În noul context, în care starea de urgență s-a ridicat și a fost impusă starea de alertă, Legal Managerul Strauss România nu se așteaptă la o reintrare „în normal”. „Nu știu dacă acel „normal” cu care eram obișnuiți va reveni vreodată. Acum urmează starea de alertă, cu restricții încă în vigoare și cu o avalanșă de acte normative. Nu mă aștept să se modifice prea multe și prea curând ceva în activitatea departamentului juridic din cadrul Strauss România față de ultimele două luni,” explică avocatul.

Se poate lucra eficient de acasă

Cristina Costache este de părere că decizia de management cea mai importantă a fost mutarea angajaților, pentru care funcția permitea, la munca la domiciliu, chiar înainte de data de 16 martie. „A fost o decizie foarte bună și a fost o decizie pusă în practică rapid și eficient. Putem să lucrăm eficient și de acasă. Avem instrumetele necesare pentru a gestiona astfel de situații pe viitor, suntem o echipă puternică”, menționează juristul.

Legal Managerul Strauss România amintește faptul că întreaga economie a României a suferit o încetinire ca urmare a restricțiilor impuse în ultimele două luni. Odată cu ridicarea restricțiile, se așteaptă la o revenire a parametrilor normali în economie și la o normalizare până la sfârșitul anului.

„În această perioadă am luat toate măsurile necesare pentru protejarea propriilor angajați, a clienților și a consumatorilor noștri. Pentru echipa mea, BRAVO! Au făcut și sunt sigură ca vor face în continuare o treabă excelentă, nu au cedat presiunii și s-au comportat de o manieră ireprosabilă. Suntem un partener de încredere pentru toți clienții noștri și ne dorim în continuare o relație benefică pentru ambele părți. Dacă vreunul din clienții Strauss România s-a găsit în dificultate în aceasta perioadă a găsit înțelegere din partea Strauss România”, punctează Legal Managerul Strauss România.

Dificultățile economice simțite atât la nivel național, cât și internațional au determinat toate companiile să ia o serie de măsuri. Contextul de lucru nou a provocat și o reducere a unor cheltuieli. Restricțiile de circulație au diminuat până aproape de zero cheltuielile cu deplasările, cu evenimentele și cu alte astfel de activități. „În ceea ce privește sponsorizările, nu am căutat să le reducem sau să le eliminăm ci le-am redirecționat către domenii legate de combaterea SARS-Cov-2”, declară Cristina Costache.

În perioada imediat următoare, Strauss România și-a propus menținerea activității companiei pe o linie normală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...