ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popescu: Am aprobat ordonanţa care stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare

04 Mai 2022   |   Agerpres

Potrivit acestuia, în Ordonanţă se stabileşte exact cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, dar şi domeniile prioritare, care sunt cele din Directiva Fondului de modernizare. Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.

 
 
Executivul a aprobat miercuri Ordonanţa ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare, care are o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, a anunţat la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
"Am aprobat Ordonanţa Fondului de modernizare. Este o ordonanţă care practic stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare. Fondul de modernizare este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră şi România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate. În valoare absolută de certificate de CO2 sunt 2,2 milioane de certificate de CO2. La o medie a valorii certificatelor de CO2 vorbim de o valoare totală a Fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde euro, poate chiar mai mare, pe măsură ce valoarea certificatelor de CO2 va creşte", a spus ministrul Energiei.
 
Potrivit acestuia, în Ordonanţă se stabileşte exact cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, dar şi domeniile prioritare, care sunt cele din Directiva Fondului de modernizare. Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.
 
"Evident, vorbim de tot ce înseamnă distribuţia de energie electrică, stocaj de energie electrică. Practic, vorbim de toate tehnologiile noi şi moderne care sunt în domeniul energiei electrice", a subliniat Virgil Popescu.
 
El a adăugat că, în plus, Ordonanţa vine cu o noutate prin faptul că se urmăreşte încurajarea absorbţiei banilor din fondurile de modernizare şi se are în vedere lucrul în parteneriate prin acorduri de delegare cu colegii de la alte ministere, de la alte instituţii publice centrale.
 
"Va fi primul acord delegat semnat probabil săptămâna viitoare. Practic, vrem să lucrăm cu ministerele, să lansăm proiecte în paralel în aşa fel încât să atragem cât mai mulţi bani. Practic, toate instituţiile publice centrale care dau dovada că au capacitate logistică şi administrativă să poată lansa call-uri de proiecte vor semna cu Ministerul Energiei acorduri de delegare", a precizat ministrul.
 
Virgil Popescu a menţionat că săptămâna viitoare va fi semnat un acord cu Ministerul Agriculturii, cu AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), care lucrează de mult timp cu fonduri europene şi are capacitatea logistică şi administrativă în acest sens.
 
"Pentru agricultură, pentru fermieri vom derula proiecte de energie regenerabilă, de biogaz, de biomasă, de absolut tot ce e nevoie pe schema la care deja lucrăm împreună cu Ministerul Agriculturii de ceva timp. Vor fi lansate în cel mai scurt timp, evident şi după ce discutăm şi cu Comisia Europeană şi cu Banca Europeană de Investiţii, pentru că secretariatul Fondului de modernizare este ţinut de Banca Europeană de Investiţii. Iar comitetul investiţional, care aprobă proiectele de două ori pe an, odată la începutul anului, în primul trimestru, odată în ultimul trimestru al anului, este, la fel, la nivelul Băncii Europene de Investiţii", a punctat ministrul Energiei.
 
Acesta a reamintit că anul acesta au fost aprobate proiecte în comitetul investiţional din 7 aprilie pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru Transelectrica şi o schemă de 1,1 miliarde euro pentru distribuitorii de energie electrică, în total anvelopa de proiecte aprobată în comitet investiţional este de 2,5 miliarde euro, din care 1,4 miliarde sunt proiecte care pot începe anul acesta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3440 / 8765
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...