ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociația Română de Dreptul Concurenței demarează discuțiile privind noul cadru legislativ în materia acordurilor de distribuție. Anca Buta Mușat (președinta ARCON): Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren

27 Mai 2022   |   BizLawyer

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză.

 
 
Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON) și-a demarat activitatea cu un prim eveniment având ca temă noile modificări legislative privind contractele de distribuție, agenție și franciză care vor intra în vigoare la 1 iunie 2022, notează portalul de Concurență. La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai mediului privat, cât și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Tema în discuție a aprofundat eventualele schimbări ale modelelor de comercializare de bunuri și/sau servicii din perspectiva noului Regulament al Uniunii Europene privind exceptarea pe categorii a unor înțelegeri verticale și a punctat aspecte cheie ale modului în care aceste schimbări vor fi acomodate de practica autorității române de concurență.


“Noile reglementări vor afecta toți jucătorii din teren, indiferent de nivelul de producție sau distribuție la care operează. Aceste noi reguli se vor aplica pentru toate companiile online sau offline cât și pentru furnizorii, clienții, distribuitorii și concurenții acestora și vor avea un efect direct asupra oricărei companii care se folosește de acorduri de distribuție”, a menționat Anca Buta Mușat, președinta ARCON.  

Regulamentul de exceptare pe categorii acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția liberă, acordurile de agenție și franciză. Conține de asemenea reguli privind comerțul electronic și adresează și restricții specifice precum fixarea prețurilor, exclusivitatea, restricțiile teritoriale, clauzele de localizare, restricțiile privind clienții, obligațiile de neconcurență și alte aspecte similare. Orientările privind acordurile verticale sunt îndrumări elaborate de către Comisia Europeană în considerarea prevederilor Regulamentului, menite a ghida companiile pe parcursul procesului de evaluare a compatibilității acordurilor verticale la care sunt parte cu noile cerințe legislative.

Asociația ARCON a fost înființată pentru a acționa ca un hub/incubator unde membrii pot studia și dezbate evoluțiile legislative și practicile comerciale naționale, europene și internaționale în domeniul dreptului concurenței, inclusiv în ceea ce privește intersecția acestuia cu dreptul concurenței neloiale și cu dreptul proprietății intelectuale. Prin promovarea schimbului de idei și experiențe între toți profesioniștii interesați de acest domeniu de drept, asociația dorește să creeze un forum imparțial de dezbatere și să creeze cunoștințe valoroase pe orice subiect de interes pentru domeniu, pentru a promova o aplicare și o interpretare echitabilă și echilibrată a dreptului concurenței care să servească interesele consumatorilor, ale mediului de afaceri și ale publicului larg.

Pot adera la ARCON persoanele interesate  dintr-o gamă variată de medii profesionale: magistrați, avocați, consilieri juridici, funcționari publici, cadre universitare, consilieri în proprietate industrială, economiști, experți în comerț, studenți.

ARCON este, de asemenea, afiliată Ligii Internaționale de Drept al Concurenței (LIDC), o asociație internațională fondată în 1930, axată pe studiul dreptului concurenței, dreptului proprietății intelectuale și dreptului concurenței neloiale. În această calitate, membrii asociați ai ARCON devin și membri ai Ligii Internaționale de Drept al Concurenței, calitate în care pot participa la evenimentele organizate de Ligă sau celelalte grupuri naționale afiliate acesteia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 33 / 101
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...