ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: UniCredit şi Raiffeisen văd cum opţiunile lor pentru plecarea din Rusia se reduc

17 Octombrie 2024   |   Agerpres

Fondul Mubadala Investment Co. din Abu Dhabi a abandonat anul trecut intenţia de a prelua operaţiunile din Rusia ale UniCredit pe motiv că Guvernul american s-ar opune acestei tranzacţii.

 
 
Până de curând băncile occidentale din Rusia aveau o mică speranţă că vor putea să îşi vândă operaţiunile şi să plece din Rusia cu banii în mână, însă acum această posibilitate dispare rapid, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Guvernul de la Moscova a semnalat că va bloca orice încercare a băncilor străine, printre care se numără Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit SpA, de a-şi vinde diviziile din Rusia oricărui cumpărător care riscă să fie sancţionat. Asta înseamnă că sunt excluşi cumpărători din Rusia şi, dată fiind opoziţia guvernelor occidentale faţă de intervenţia oricărui ofertant din afară, o vânzare pare a fi aproape imposibilă.


Sursele au precizat că fondul Mubadala Investment Co. din Abu Dhabi a abandonat anul trecut intenţia de a prelua operaţiunile din Rusia ale UniCredit pe motiv că Guvernul american s-ar opune acestei tranzacţii.

Raiffeisen şi UniCredit încearcă de doi ani să plece din Rusia. La presiunile Băncii Centrale Europene de a-şi grăbi plecarea, directorii celor două bănci au analizat varianta vânzării activelor ruseşti ca modalitate pentru a-şi reduce pierderile, a evita riscul să violeze sancţiunile şi a limita posibilele prejudicii aduse imaginii lor.

Cu toate acestea, Rusia a pus din ce în ce mai multe obstacole în calea companiilor internaţionale care ar dori să plece din Rusia. Guvernul de la Moscova a creat o comisie specială care trebuie să aprobe vânzările de active şi a obligat firmele străine să îşi vândă activele la un discount semnificativ, pe lângă faptul că sunt obligate să plătească o taxă de ieşire.

Săptămâna trecută, Executivul de la Moscova a decis să înăsprească şi mai mult aceste prevederi, majorând discountul pe care vânzătorul trebuie să îl accepte, de la 50% până la 60%, şi dublând taxa de ieşire, până la 35%. În plus, de acum înainte tranzacţiile cu o valoare de peste 50 de miliarde de ruble (515 milioane dolari) vor trebui să obţină şi aprobarea lui Putin. Noile restricţii sunt destinate să menţină activele străine în ţară, pentru că o vânzare ar însemna noi ieşiri de capital, au precizat sursele.

UniCredit şi Raiffeisen şi-au redus operaţiunile din Rusia dar asigură în continuare unele plăţi, inclusiv în valută în cazul acelor tranzacţii care nu sunt vizate de sancţiuni. Asta le face active valoroase pentru Rusia, care începând din luna iunie se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte plăţile transfrontaliere.

Sursele citate de Bloomberg au dezvăluit că autorităţile ruseşti nu vor accepta orice cumpărător, fie el local sau străin, care ar putea fi sancţionat. Asta ar duce la ştrangularea canalelor de plăţi, lăsând doar Gazprombank, care intermediază plăţile pentru exporturile de gaze ale Rusiei, drept singura mare bancă în măsură să gestioneze tranzacţii cu valută. Majoritatea băncilor ruseşti au fost excluse deja din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Pentru moment diviziile din Rusia ale UniCredit şi Raiffeisen sunt foarte profitabile graţie dobânzilor ridicate din Rusia, însă restricţiile fac imposibil transferul câştigurilor către băncile mamă. În cele din urmă, este posibil ca aceste divizii să înregistreze pierderi, dacă situaţia geopolitică va persista, ceea ce le va afecta capitalul.

UniCredit a pus deoparte provizioane prin care să acopere ceea ce a numit "impactul unor pierderi extreme", adică o naţionalizare a diviziei sale din Rusia. În luna mai a acestui an, CEO-ul de la UniCredit, Andrea Orcel a recunoscut că o ieşire completă din Rusia va fi dificil de realizat. "Dacă ar exista o oportunitate pentru a accelera dezangajarea noastră am face asta", a spus Andrea Orcel.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17787
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...