ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE: România trebuie să-şi îmbunătăţească performanţa faţă de ţintele şi obiectivele Deceniului Digital

02 Iulie 2024   |   Agerpres

În cazul competenţelor digitale de bază, CE recomandă României să continue măsurile legate de perfecţionarea şi recalificarea forţei de muncă şi să continue să îmbunătăţească calitatea şi relevanţa cursurilor şi a modului de predare în domeniul competenţelor digitale.

 
 
România trebuie să-şi îmbunătăţească performanţa faţă de ţintele şi obiectivele Deceniului Digital, pentru a stimula competitivitatea, rezilienţa, suveranitatea şi promovarea valorilor europene şi a acţiunii climatice, conform unei analize a Comisiei Europene.

Executivul comunitar a publicat marţi cel de-al doilea raport privind stadiul evoluţiei deceniului digital, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a progreselor înregistrate în încercarea de a atinge obiectivele şi ţintele digitale stabilite pentru 2030 prin programul de politică privind deceniul digital (DDPP).

În cazul competenţelor digitale de bază, CE recomandă României să continue măsurile legate de perfecţionarea şi recalificarea forţei de muncă şi să continue să îmbunătăţească calitatea şi relevanţa cursurilor şi a modului de predare în domeniul competenţelor digitale.


Legat de acoperirea 5G, România trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambiţie pentru ţinta 5G, inclusiv posibilul sprijin pentru cazuri de utilizare şi proiecte pilot, având în vedere importanţa pentru competitivitatea viitoare a UE şi a României şi pe baza tendinţei pozitive actuale.

În domeniul digitalizării IMM-urilor, CE solicită României intensificarea acţiunilor privind digitalizarea afacerilor, începând cu furnizarea unei imagini de ansamblu cuprinzătoare asupra măsurilor de sprijin disponibile şi identificarea potenţialelor lacune în ceea ce priveşte satisfacerea nevoilor existente, precum şi prin asigurarea bunei funcţionări a centrelor europene de inovare digitală (EDIH).

În plus, ţara ar trebui să extindă măsurile de sprijin pentru un sector al tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC) inovativ, stimulat de cheltuielile pe segmentul de cercetare-dezvoltare (R&D).

De asemenea, România ar trebui să ia în considerare măsuri suplimentare pentru păstrarea în ţară a specialiştilor din domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, recomandă Comisia Europeană.

Analiza Comisiei arată că, în scenariul actual, eforturile colective ale statelor membre nu vor atinge nivelul de ambiţie al UE. Printre lacunele identificate se numără necesitatea unor investiţii suplimentare, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, în special în domeniul competenţelor digitale, al conectivităţii de înaltă calitate, al adoptării inteligenţei artificiale (IA) şi al analizei datelor de către întreprinderi, al producţiei de semiconductori şi al ecosistemelor de întreprinderi nou-înfiinţate.

Atât UE, cât şi statele membre joacă un rol important în asigurarea respectării noului cadru juridic, iau măsuri pentru a încuraja diseminarea tehnologiilor digitale şi pentru a se asigura că cetăţenii săi dispun de competenţe digitale adecvate pentru a beneficia pe deplin de transformarea digitală. Acesta este motivul pentru care raportul din acest an solicită statelor membre să ia măsuri mai ambiţioase, deoarece realizarea obiectivelor deceniului digital în ceea ce priveşte infrastructura digitală, întreprinderile, competenţele şi serviciile publice este esenţială pentru prosperitatea economică şi coeziunea societală viitoare a UE.

Adoptarea şi dezvoltarea tehnologiilor inovatoare sunt esenţiale pentru competitivitatea Europei, în special în peisajul geopolitic actual şi din cauza ameninţărilor tot mai mari la adresa securităţii cibernetice, solicitând o rezilienţă sporită şi măsuri de securitate solide.

Raportul subliniază că UE este departe de a atinge obiectivele în materie de conectivitate stabilite de DDPP. Astfel, reţelele de fibră optică, esenţiale pentru asigurarea conectivităţii la nivel de gigabit şi pentru facilitarea adoptării tehnologiilor de vârf, cum ar fi IA, cloud şi internetul obiectelor (IoT), ajung la doar 64% din gospodării. Reţelele 5G de înaltă calitate ajung în prezent doar la 50% din teritoriul UE, iar performanţa lor este încă insuficientă pentru a furniza servicii 5G avansate. Pentru a aborda aceste provocări, statele membre şi Comisia ar trebui să colaboreze pentru a promova o piaţă unică digitală cu adevărat funcţională.

În 2023, adoptarea IA, a cloud şi/sau a volumelor mari de date de către întreprinderile europene a fost, de asemenea, cu mult sub obiectivul deceniului digital de 75%. Conform tendinţelor actuale, doar 64% dintre întreprinderi vor utiliza tehnologia de tip cloud, 50% volume mari de date şi doar 17% IA până în 2030. Pentru a realiza digitalizarea sectorului de afaceri, este extrem de important să se stimuleze adoptarea de instrumente digitale inovatoare de către IMM-uri, în special cloud şi IA, precum şi să se mobilizeze investiţii private suplimentare în întreprinderile nou-înfiinţate cu creştere puternică. Acest lucru este esenţial pentru menţinerea competitivităţii Europei în ceea ce priveşte inovarea bazată pe date, eficienţa şi creşterea economică.

O altă provocare majoră cu care se confruntă transformarea digitală a UE rămâne răspândirea limitată a tehnologiilor digitale dincolo de oraşele mari. Pentru a aborda acest decalaj digital, este esenţial să se promoveze cooperarea dintre actorii europeni la nivel transfrontalier şi local, de exemplu prin proiecte multinaţionale, centre europene de inovare digitală (EDIH) şi consorţii pentru o infrastructură digitală europeană (CIED). De anul trecut au fost obţinute o serie de succese în acest sens, trei CIED fiind înfiinţate până la sfârşitul lunii mai 2024.

Plasarea cetăţenilor în centrul transformării digitale a societăţilor şi economiilor noastre se află în centrul deceniului digital şi al primului principiu al Declaraţiei privind drepturile şi principiile digitale.

În prezent, obiectivele în materie de competenţe digitale stabilite de deceniul digital sunt încă departe de a fi atinse, doar 55,6% din populaţia UE având cel puţin competenţe digitale de bază. Conform tendinţei actuale, numărul specialiştilor TIC în UE va fi de aproximativ 12 milioane în 2030, cu un dezechilibru de gen persistent. Pentru a atinge obiectivele, statele membre ar trebui să urmeze o abordare multidimensională pentru a promova competenţele digitale la toate nivelurile de educaţie şi pentru a stimula tinerii, în special fetele, să fie interesaţi de disciplinele din domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STIM).

Statele membre înregistrează progrese în direcţia atingerii obiectivului de a face toate serviciile publice esenţiale şi dosarele electronice de sănătate accesibile online cetăţenilor şi întreprinderilor, precum şi de a le pune la dispoziţie o identificare electronică securizată (eID). În pofida adoptării inegale de la un stat membru la altul, identificarea electronică este disponibilă în prezent pentru 93% din populaţia UE şi se preconizează că portofelul UE pentru identitatea digitală va stimula utilizarea acestuia. Cu toate acestea, într-un scenariu de statu-quo, realizarea a 100% din serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi până în 2030 rămâne o provocare.

Statele membre vor trebui acum să îşi revizuiască şi să îşi adapteze foile de parcurs naţionale pentru a se alinia la ambiţia programului de politică privind deceniul digital înainte de 2 decembrie 2024. Astfel cum este prevăzut în PPDD, Comisia va monitoriza şi va evalua punerea în aplicare a acestor recomandări şi va raporta cu privire la progresele înregistrate în următorul raport privind stadiul evoluţiei deceniului digital, în 2025.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17160
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...