ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat să fie asigurate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren

11 Februarie 2021   |   Agerpres

Federaţia Sindicatelor Silva menţionează că va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, aplicarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019 şi a Contractului Colectiv de Muncă, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acţiuni de protest.

 
 
Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat oficial, joi, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului Mediului Apelor şi Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva pentru ca în anul 2021 să fie asigurate cu prioritate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren, printre altele, cu armament de serviciu şi dispozitive de apărare împotriva hoţilor de lemne.
 
"Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat oficial, în data de 11 februarie 2021, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului Mediului Apelor şi Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva pentru ca în anul 2021 să fie asigurate cu prioritate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren cu uniformă de serviciu, armament de serviciu, dispozitive de apărare, mijloace de comunicaţie şi de transport, pentru plata contribuţiilor sociale în cazul locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale, precum şi plata drepturilor salariale conform Contractului Colectiv de Muncă şi a Statutului personalului silvic", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
 
Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, organizaţia menţionează că a fost solicitată intervenţia conducerii ministerului în vederea modificării şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre.
 
Totodată, Federaţia Silva a solicitat intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic.
 
Federaţia Sindicatelor Silva menţionează că va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, aplicarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019 şi a Contractului Colectiv de Muncă, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acţiuni de protest.
 
"În ultimele luni, alţi trei pădurari au fost agresaţi de hoţii de lemne! Din păcate, odată cu venirea iernii, presiunea asupra pădurilor s-a intensificat, iar trei silvicultori, pădurari în cadrul direcţiilor silvice Vâlcea, Sălaj şi Argeş au căzut victime ale infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos din fondul forestier naţional. Aceste cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc)", se spune în comunicat.
 
De asemenea, organizaţia menţionează că, pe fondul intensificării agresiunilor asupra personalului silvic, care au culminat cu cele două cazuri de pădurari ucişi în anul 2019 în timp ce îndeplineau serviciul de pază a pădurilor (13 septembrie 2019 - pădurarul Gorcioaia Răducu - Direcţia Silvică Iaşi şi 16 octombrie 2019 - pădurarul Pop Liviu Pavel - Direcţia Silvică Maramureş), în anul 2019 Parlamentul României a modificat OUG nr. 59/2000 Statutul personalului silvic, iar prin noul act normativ a fost creată baza legală pentru redarea demnităţii profesiei de silvicultor, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfăşurării activităţilor de teren, pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare a personalului silvic, dar, din păcate, Legea nr. 234/2019 care a completat şi modificat Statutul personalului silvic, nu este nici în prezent pe deplin respectată şi aplicată. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13031 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...