Indicele Confidex rămâne stabil; antreprenorii sunt totuşi îngrijoraţi de viitorul economiei şi evoluţia propriilor companii
18 Noiembrie 2024
AGERPRESPrincipalele oportunităţi pe care le iau în considerare oamenii de afaceri din România sunt introducerea unor tehnologii inovatoare în activităţile companiilor lor (79% dintre participanţii la studiul actual), explorarea de pieţe noi şi atragerea unor noi clienţi (72%).
Indicele Confidex, ce determină încrederea managerilor în economie, rămâne la o valoare similară cu cea din primul semestru al acestui an, pe fondul unui an relativ stabil, fără evenimente majore care să afecteze considerabil economia României, dar mediul de business manifestă o tendinţă de îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul economiei locale şi evoluţia propriilor companii, arată datele celui mai recent studiu Confidex S2 2024 date luni publicităţii.
Conform studiului, doar 29% dintre manageri se declară optimişti cu privire la perspectivele economiei româneşti, în scădere faţă de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior. În acelaşi timp, 34% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea, marcând o creştere de 6 puncte procentuale comparativ cu S1 2024.
Conform studiului, doar 29% dintre manageri se declară optimişti cu privire la perspectivele economiei româneşti, în scădere faţă de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior. În acelaşi timp, 34% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea, marcând o creştere de 6 puncte procentuale comparativ cu S1 2024.
"La fiecare ediţie a studiului Confidex observăm o sezonalitate: încrederea mediului de business în economie este la un nivel mai ridicat primăvara, în timp ce, la final de an, managerii manifestă pesimism. La această a 11-a ediţie a studiului însă, valoarea totală a indicelui a rămas aproape neschimbată faţă de valoarea măsurată în S1 2024, ceea ce ne poate indica rezilienţa antreprenorilor şi managerilor români - rămânem relativ încrezători şi navigăm, găsim soluţii chiar şi în perioade marcate de impredictibilitate. Deşi, conform datelor colectate, viitorul îngrijorează respondenţii, observăm că managerii români nu abordează contextual o atitudine fatalistă, ci sunt mai degrabă axaţi pe acţiune - caută variante de diversificare a produselor, de digitalizare şi capătă tot mai multă încredere în investitori", a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity Roca şi Agista, şi iniţiatorul studiului Confidex.
Potrivit acestuia, "este o atitudine corectă, ce ne poate ajuta să devenim mai rezilienţi şi să susţinem în mod activ dezvoltarea economiei româneşti şi transformarea ţării noastre într-un pilon de creştere şi stabilitate în regiune".
În contextul diversificării surselor de capital în piaţă, percepţia pozitivă a antreprenorilor şi managerilor faţă de investitori a crescut faţă de S1 2024, 81% dintre manageri având o părere bună sau foarte bună despre investitori.
"Tot mai mulţi antreprenori şi manageri realizează că pentru a creşte şi a-şi consolida afacerile, pe termen lung, au nevoie de un partener care să aducă atât resurse financiare, cât şi know-how, reţele de relaţii şi suport strategic. Confidex ne-a demonstrat, pe parcursul celor 4 ani de analiză, că mediul de afaceri românesc devine din ce în ce mai conştient de nevoia unui ecosistem robust, care să faciliteze atragerea de capital în sectoare strategice şi să creeze condiţiile necesare pentru ca investitorii să joace un rol activ în dezvoltarea economiei locale", a explicat Andrei Cionca.
Managerii consideră că investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (70%), gestionează eficient business-ul şi consolidează managementul companiilor în care investesc (60%).
Rezultatele studiului indică o tendinţă de precauţie asupra contextului economic actual, marcat de incertitudini şi potenţiale riscuri, cum ar fi schimbările politice şi variaţiile de pe piaţă.
Majoritatea managerilor (56%) prognozează o accentuare a inflaţiei, iar unu din trei se aşteaptă ca PIB-ul României să scadă în următoarele luni. În plus, 49% dintre liderii de business estimează o creştere a ratei şomajului, iar 53% anticipează o depreciere a leului în raport cu euro, ceea ce adaugă un strat suplimentar de nesiguranţă asupra stabilităţii financiare a companiilor.
Un aspect îngrijorător îl reprezintă percepţia negativă a managerilor asupra evoluţiei propriilor afaceri: unu din trei manageri afirmă că situaţia companiei lor s-a înrăutăţit, iar 50% dintre aceştia cred că situaţia se va deteriora şi mai mult în următoarele 6 luni.
Conform Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 52.7 la nivelul sectorului), urmate de cele din IT (52.9) şi transporturi, distribuţie şi depozitare (52.3). La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (45.7) şi energie (49.3).
Managerii prognozează că numărul de angajaţi şi costurile de finanţare vor rămâne stabile. În schimb, se aşteaptă ca atât costurile de producţie şi funcţionare, cât şi preţurile de vânzare să continue să crească, exprimând îngrijorare cu privire la evoluţia profiturilor în anul următor. Astfel, 46% dintre companii estimează valori ale profitului în scădere, iar 73% dintre manageri şi antreprenori se aşteaptă la creşterea cheltuielilor de producţie şi funcţionare în următoarele 6 luni. 61% dintre respondenţi intenţionează să crească preţul produselor şi serviciilor pe care le oferă şi doar 42% dintre manageri iau în calcul investiţii în propriile companii în următoarele 6 luni.
În contextul actual al pieţei, priorităţile mediului de business sunt reprezentate de creşterea vânzărilor (49% dintre respondenţi), retenţia angajaţilor (27%), digitalizarea şi automatizarea (27%), îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii (25%) şi accesul la finanţare (21%).
Principalele oportunităţi pe care le iau în considerare oamenii de afaceri din România sunt introducerea unor tehnologii inovatoare în activităţile companiilor lor (79% dintre participanţii la studiul actual), explorarea de pieţe noi şi atragerea unor noi clienţi (72%).
Confidex, susţinut de fondurile de Private Equity Roca, Agista şi de CITR, liderul pieţei locale de insolvenţă şi restructurare, este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Ajuns la ediţia cu numărul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.
Studiul oferă, de patru ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România. Mai bine de 4.500 de antreprenori şi C-Level executives au contribuit, în 11 ediţii Confidex, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească, atât de valoroase în vremuri incerte, cum sunt cele pe care le traversăm în prezent. La această ediţie a 11-a a studiului Confidex au participat peste 700 de manageri şi antreprenori din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 214 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...