ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom, profit net de 9,2 miliarde lei la 9 luni, de peste 5 ori mai mare

28 Octombrie 2022   |   Agerpres

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 51%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au fost de numai 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

 
 
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare neauditate pentru ianuarie - septembrie şi trimestrul 3, publicate vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În trimestrul 3, profitul net a fost de 4,51 miliarde lei, faţă de 2,898 miliarde lei în trimestrul anterior şi 696 milioane lei în trimestrul 3 din 2021.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut în trimestrul 3 cu 170% comparativ cu T3/21, până la 18,667 miliarde lei, susţinută în principal de preţurile mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.


Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 51%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au fost de numai 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul financiar net a fost un profit de 100 milioane de lei în T3/22 comparativ cu o pierdere de 152 milioane lei în T3/21, în principal ca urmare a veniturilor mai mari din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T3/22 a fost de 5,302 miliarde lei, semnificativ mai mare faţă de valoarea de 827 milioane lei din T3/21.

"Într-un mediu volatil, cu preţuri ridicate, cu fundamentele pieţei profund afectate de contextul geopolitic, rezultatul nostru operaţional 1-9/22 din exploatare CCA a crescut la 10 miliarde lei. În aceeaşi perioadă, contribuţia noastră la bugetul de stat a ajuns la 15 miliarde lei, un nivel aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează creşterii impozitelor directe care au fost de peste 5 ori mai mari, determinate în principal de impozitarea gazelor şi energiei electrice. Investiţiile noastre au fost de 2,3 miliarde de lei, cu 25% mai mari faţă de anul trecut, şi ne aşteptăm ca suma anuală să fie în jur de 4 miliarde de lei, în funcţie de climatul investiţional. De-a lungul perioadei, ne-am operat facilităţile în siguranţă şi la niveluri ridicate de utilizare, asigurându-ne că produsele esenţiale sunt disponibile pentru clienţii noştri, avansând în acelaşi timp în proiectele noastre strategice care contribuie la securitatea aprovizionării şi la creşterea economică a ţării", a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Potrivit rezultatelor companiei, în primele trei trimestre, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de de 10,1 miliarde lei, în contextul fără precedent al preţurilor mărfurilor crescute şi volatile, generate de contextul geopolitic. Valoarea investiţiilor s-a ridicat la 2,3 miliarde lei, în creştere cu 25%, iar contribuţia la bugetul de stat a crescut la aproximativ 15 miliarde lei, aproape dublu.

Totalul taxelor directe a fost de 7,1 miliarde lei, de peste 5,5 ori mai mari, creştere determinată în principal de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale şi taxa recent introdusă pe electricitate.

În segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 4,357 miliarde lei, comparativ cu 1,226 miliarde lei în primele trei trimestre din 2021, în principal datorită preţurilor mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi a impactului pozitiv al cursului de schimb, parţial compensate de taxare mai ridicată şi producţie mai scăzută.

Producţia în România, excluzând externalizările, a scăzut cu 6,5%, în principal din cauza declinului natural din zăcămintele principale, dar a fost parţial compensată de contribuţia mai mare de la sonde noi.

Costul de producţie a crescut cu 3%, la 13,05 dolari/bep, din cauza costurilor crescute cu serviciile şi energia şi a scăderii producţiei disponibile la vânzare, parţial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb şi datorită unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

În segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 3,157 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului în curs, comparativ cu 1,491 miliarde lei în perioada similară din 2021, reflectând marjele favorabile de rafinare, cererea mai ridicată de carburanţi şi performanţa operaţională bună.

Rata de utilizare a rafinăriei s-a situat la 94%, fiind similară cu cea din perioada 1-9/21, peste rata medie de utilizare din regiune.

Volumele vânzărilor cu amănuntul au fost mai mari cu 2%.

Pe segmentul Gaz şi Energie s-a consemnat un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 2,810 miliarde lei, comparativ cu 337 milioane lei în primele nouă luni din 2021, un rezultat foarte bun din activitatea de gaze naturale, în principal datorită tranzacţiilor încheiate în afara României, precum şi un rezultat foarte bun din activitatea de energie electrică.

Volumele de vânzări de gaze naturale au fost cu 8% mai mici, în contextul unei scăderi cu 14% a cererii totale de piaţă.

Producţia netă de energie electrică s-a situat la de 3,53 TWh, cea mai mare de până acum, de la debutul operaţiunilor comerciale, acum 10 ani, reprezentând 9% din mixul de generare electricitate al României.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5606 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...