ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste 80% dintre solicitările primite de SAL-Fin au fost soluţionate în favoarea consumatorilor

09 Martie 2020   |   AGERPRES

În urma soluţionării alternative a litigiilor, consumatorii au primit în 2019 o sumă totală finală (în general, rezultată în urma unor reevaluări a despăgubirilor acordate) de aproximativ 1,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă de circa 6 ori mai mult fata de sumele primite iniţial.

 
 
Peste 80% dintre solicitările primite de SAL-Fin, entitatea de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, informează un comunicat al instituţiei remis, luni, AGERPRES.

SAL-Fin şi-a prezentat bilanţul activităţii pentru anul 2019, document care relevă faptul că peste 80% dintre litigiile soluţionate au fost în favoarea consumatorilor. Astfel, au fost primite 521 de cereri de soluţionare alternativă, ceea ce reprezintă mai mult decât o dublare a numărului de cereri comparativ cu anul precedent. Dintre acestea, au fost finalizate 315 litigii, în creştere cu 80% faţă de anul anterior, când au fost înregistrate 175 de litigii soluţionate.


Analiza statistică a acestor date indică faptul că, pentru 90% dintre cererile transmise spre soluţionare, consumatorii au ales procedura de impunere a unei soluţii şi că, pentru 95% din concilieri, au optat pentru soluţionare online.

Cele mai frecvente litigii soluţionate în 2019 au apărut ca urmare a diferenţelor mari dintre sumele propuse de asigurători în dosarele de daună şi calculele pe care consumatorii le primesc în urma evaluărilor sau constatărilor din unităţile de service, a diferenţelor mari între sumele propuse de asigurători şi sumele maximale prevăzute în contractele de asigurare, dar şi a neplăţii unor sume datorate pentru închirierea de autoturisme sau lipsa de folosinţă a acestora, inclusiv penalităţi cuvenite consumatorilor pentru întârzierile la plata unor despăgubiri.

Reprezentanţii ASF au subliniat că, în acest context, din cazurile soluţionate anul trecut, 83% (în creştere cu 10% faţă de anul 2018) au reprezentat hotărâri/încheieri emise în favoarea consumatorilor.

În urma soluţionării alternative a litigiilor, consumatorii au primit în 2019 o sumă totală finală (în general, rezultată în urma unor reevaluări a despăgubirilor acordate) de aproximativ 1,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă de circa 6 ori mai mult fata de sumele primite iniţial.

În cursul anului trecut, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de autoritate competentă, a confirmat formal că SAL-Fin îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 38/2015 şi de Directiva 2013/11/UE privind soluţionarea alternativă a litigiilor, ce guvernează activitatea entităţilor de tip SAL, urmând să notifice în acest sens Comisia Europeană.

"Obţinerea acestei recunoaşteri şi, implicit, înscrierea SAL-Fin în reţeaua FIN-NET reprezintă un nou pas în consacrarea rolului acestei entităţi, a utilităţii ei în sprijinul consumatorilor pieţei financiare non-bancare. Dacă din punct de vedere cantitativ rezultatele obţinute în anul 2019 au depăşit valorile cumulate înregistrate în primii trei ani de activitate, acum avem şi o confirmare asupra aspectelor calitative ce definesc activitatea SAL-Fin", a declarat Claudiu Stănescu, membru coordonator al Colegiului de Coordonare SAL-Fin.

SAL-Fin (Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar) a fost înfiinţată în cadrul ASF în baza Ordonanţei Guvernului nr. 38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi, ce transpune la nivel naţional Directiva 2013/11/UE privind soluţionarea alternativă a litigiilor în materie de consum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 şi a Directivei 2009/22/CE.

ASF este autoritatea naţională înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15345 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...