ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul care supraveghează orice tranzacţie cu deşeuri din România devine operaţional din 15 ianuarie 2021

28 Octombrie 2020   |   Agerpres

Un alt avantaj al utilizării acestui sistem este că posibilele tranzacţii ilegale vor putea fi blocate în timp real.

 
 
Toţi operatorii din piaţa de ambalaje se vor afla, începând cu data de 15 ianuarie 2021, sub lupa Sistemului Informatic de Urmărire a Trasabilităţii Deşeurilor din Ambalaje (SIADT), a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
 
"Aşa cum piaţa lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, aşa şi piaţa deşeurilor avea nevoie de digitalizarea şi urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operaţiuni care implică deşeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT. Practic, odată cu acest sistem, se va face trecerea de la o piaţă care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantităţi reale de deşeuri. Astfel, va duce la dispariţia situaţiilor în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie. Piaţa neagră a deşeurilor din ţară trebuie să dispară. Şi mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea şi să o impulsionăm la maximum, chiar şi în al 12-lea ceas. România are ţinte asumate şi drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la ţara depozitării la cea a reciclării", afirmat Fechet.
 
Conform unui comunicat de presă al ministerului de resort, SIADT aduce multe noutăţi şi garanţia că totul se desfăşoară transparent şi conform legii. Astfel, operatorii din piaţă (de la de la OIREP-uri, la colectori şi până la reciclatori) vor fi obligaţi inclusiv la proba existenţei deşeurilor care fac obiectul tranzacţiei. Înainte de orice tranzacţie, sistemul obligă la încărcarea în aplicaţie a două fotografii cu încărcătura de deşeuri şi patru fotografii cu mijlocul de transport. Totodată, punctul de încărcare a deşeurilor va fi monitorizat prin GPS.
 
Un alt avantaj al utilizării acestui sistem este că posibilele tranzacţii ilegale vor putea fi blocate în timp real.
 
"În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulţi actori implicaţi în acelaşi contract diferă - putem bloca pe loc această tranzacţie şi putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem. Ceea ce va duce la creşterea gradului de eficienţă a verificărilor inspectorilor fiscali ai Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), având în vedere că vor fi controale ţintite", a explicat secretarul de stat.
 
Scopul creării SIADT urmăreşte creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate în mod real în România, precum şi scoaterea din joc a celor care nu deţin licenţe de operare, subliniază Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14334 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...