ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu:Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de ţară pe care România îl are în acest moment

03 Mai 2023   |   Agerpres

În opinia sa, România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică, de trecerea la o economie bazată pe valoare adăugată, la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează în intern.

 
 
Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă cel mai important proiect de ţară pe care România îl are în acest moment, este de părere ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
 
"Mă bucur să avem ocazia să dezbatem despre ceea ce înseamnă cel mai important, din punctul meu de vedere, proiect de ţară pe care România îl are în acest moment. În trecut, proiectul de ţară s-a numit Uniunea Europeană şi, dacă vrem să facem analize oricând, putem să întrebăm ce ar fi fost ca România să nu facă parte din Uniunea Europeană, atât în situaţia din 2008-2010, dar şi situaţia mai nouă, de conflict şi de criză a preţurilor pe mai multe lanţuri de aprovizionare, nu mai spun de criza pandemică. Prin această analiză am primit şi răspunsul de ce este atât de important proiectul ca România să fie parte a OCDE. Ceea ce cred eu că ar trebui însă punctat, şi o să încerc să ating şi din zona de beneficii, este că aderarea României la OCDE nu este pentru statul român sau doar pentru statul român, este în primul rând pentru economie. Nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie şi stat şi cetăţeni şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică. Asta sperie câteodată, pentru că ne-am obişnuit să vorbim de reformele la nivel instituţional care sunt strict necesare pentru România şi pe care le-am cuprins deja în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat Câciu, la conferinţa cu tema "România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale".
 
În opinia sa, România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică, de trecerea la o economie bazată pe valoare adăugată, la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează în intern.
 
Adrian Câciu susţine că acest lucru trebuie făcut şi în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani şi va trece de la un tip de globalizare la un tip de internalizare a producţiei.
 
"Unul dintre cele mai importante beneficii, vă spun, din punctul meu de vedere, va fi folosirea avantajului comerţului internaţional pe care România îl are şi reconversia acestuia în sensul inversării elementelor de balanţă comercială, trecerea de pe deficit de balanţă comercială pe partea de bunuri la excedent. Nu este foarte uşor, iar pentru asta este nevoie de efortul întregii economii, dar este nevoie şi de efortul statul. De când am venit ministru de Finanţe, bine, lucrurile se fac în timp, am încercat să îi conving şi pe politicieni să ducem stimulii economici pe care statul îi acordă către economie într-o formă directă sau indirectă către zona de investiţii, cu precădere faţă de zona de cash-flow sau de subzistenţă sau de susţinere. De ce? Pentru că România, dacă va suferi în perioada următoare, va suferi de un gap între investiţiile publice şi investiţiile private. Ştiu, pare paradoxal. La acest moment, proiectele de investiţii publice depăşesc, dacă vreţi, angajamentul de investiţii private pe următorii 3 ani. Şi atunci trebuie să aducem zona de economie într-o zonă care să fie încurajată să investească", a afirmat ministrul.
 
Potrivit ministrului de Finanţe, cel mai important beneficiu, în schimb, este credibilitatea, iar credibilitatea nu se poate menţine fără ceea ce înseamnă perseverenţă, consecvenţă, atât în actul guvernamental şi politic, dar şi în acţiunea economică.
 
"Dar pentru ceea ce înseamnă o piaţă dezvoltată sau o economie dezvoltată către care tindem mai avem multe de făcut. Din punctul meu de vedere, la acest moment, clasa politică va trebui să dea un test. În acest an va trebui să facă cel puţin trei reforme. Eu sper că va trece acest test, iar anul viitor va arăta cu totul altfel din perspectiva modului în care ne aşezăm la masă", a adăugat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1455 / 8676
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...