ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dragu: Situaţia economică s-a deteriorat; măsurile au venit prea târziu, prea puţin, prea timid

27 Aprilie 2022   |   Agerpres

Ea i-a solicitat ministrului Finanţelor să spună ce intenţionează să facă pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară şi pentru prevenirea deteriorării acestuia.

 
 
Situaţia economică a României s-a deteriorat, iar agenţiile de rating au atras atenţia asupra riscurilor fiscal-bugetare, măsurile luate venind "prea târziu, prea puţin, prea timid", a afirmat miercuri senatorul USR Anca Dragu, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, la care participă şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
 
"Situaţia economică s-a deteriorat de la începutul anului, spuneaţi că sunt factori exogeni, pe care nici dumneavoastră şi nici coaliţia PNL-PSD-UDMR nu îi putea controla. Totuşi, ce aţi fi putut face dumneavoastră, ar fi fost să luaţi măsuri de contracarare mai rapid, măsurile au venit prea târziu, prea puţin şi prea timid. România are cel mai scăzut rating de ţară din UE, Standard & Poor's şi Fitch s-au pronunţat recent asupra ratingului suveran şi au atras atenţia asupra riscurilor fiscal-bugetare care, dacă se materializează, ar putea duce România sub nivelul considerat sigur pentru investiţii", a susţinut Anca Dragu.
 
Ea i-a solicitat ministrului Finanţelor să spună ce intenţionează să facă pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară şi pentru prevenirea deteriorării acestuia.
 
"România a avut şi ratinguri mai bune. Am remarcat declaraţia dumneavoastră triumfalistă, total nejustificată, era mai corect să spuneţi, domnule ministru, că ne situăm pe ultimul loc în UE şi ce intenţionaţi să faceţi pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară, pentru prevenirea deteriorării acestuia. Evident că nu aţi abordat acest subiect de când conduceţi ministerul, dar acum aveţi un plan în acest sens?", a punctat Dragu.
 
Potrivit senatorului USR, o "situaţie îngrijorătoare" o reprezintă costul împrumuturilor Ministerului Finanţelor, rata dobânzii pe care românii trebuie să o plătească la împrumuturile pentru finanţarea deficitului şi a datoriei publice.
 
"Este cea mai mare rată a dobânzii în Uniunea Europeană, este chiar peste nivelul plătit de Serbia, care este o ţară în afara Uniunii Europene şi care are un rating de ţară sub nivelul de investiţii. Puteţi explica de ce România se împrumută atât de scump, mai scump decât economii cu credibilitate mai scăzută? Dobânzi mai mari plătesc şi firmele şi persoanele fizice, de exemplu, pentru un credit ipotecar de 30 de ani, de 250.000 de lei, un cetăţean plăteşte astăzi cu 200 de lei mai mult decât plătea înainte de creşterea ratelor", a arătat Dragu.
 
Anca Dragu l-a mai chestionat pe ministrul Finanţelor cu privire la măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a păstra ţinta de deficit, în condiţiile în care creşterea economică a fost revizuită "în scădere".
 
"Din 4,6%, creşterea reală a PIB, estimată la începutul anului, acum a rămas mai puţin de jumătate, circa 2%. Asta înseamnă că veniturile pe care le colectaţi vor fi mai mici, cheltuielile vor fi mai mari. Ce măsuri aţi luat sau veţi lua pentru a vă asigura că, deşi cheltuielile sunt în creştere şi veniturile vor scădea, păstraţi ţinta de deficit? Aţi încercat o explicaţie cu PIB-ul real şi PIB-ul nominal? Probabil că aţi vrut să spuneţi că inflaţia, care îi sărăceşte pe oameni, dumneavoastră vă convine pentru că umflă veniturile statului. (...) Am o întrebare la care aş vrea să răspundeţi, de ce aţi exprimat valoarea voucherelor în euro? Moneda României este leul. (...) Pentru că nici dumneavoastră şi nici Guvernul nu aveţi încredere în economia românească şi în moneda naţională sau pentru că prea seamănă cu suta de lei promisă la pensie din balconul CC al PCR?", a comentat Dragu.
 
Senatorul USR i-a reproşat ministrului Câciu că "îşi permite" să ţină ANAF fără conducere, deşi încasările la zi sunt "sub aşteptări".
 
"Despre ANAF: ştim bine că încasările nu stau chiar bine, dacă corectăm valorile nominale cu inflaţia şi taxele şi impozitele amânate, încasările la zi sunt sub aşteptări. Cu toate acestea, domnule ministru, vă permiteţi să ţineţi ANAF fără conducere, de săptămâni bune. Putem înţelege jocurile tranzacţionale la nivelul şefilor celor trei partide din coaliţie, dar pe dumneavoastră, domnule ministru, nu v-am auzit îngrijorat de situaţia de la ANAF. Nu v-am văzut să bateţi la uşa coaliţiei şi să cereţi să numească odată un şef la ANAF, pentru că situaţia este critică. Faptul că durează atât de mult numirea şefului ANAF arată încărcătura politică pe care o are această funcţie, deşi ar trebui să numiţi un tehnician, care să pună pe picioare instituţia. Direcţia Antifraudă nu pare că mai funcţionează, iar controlul de bază a analizei riscurilor este deja istorie. Precompletarea formularelor şi sistemul electronic i-factura sunt adevărate dezastre, iar mutarea contestaţiilor de la ANAF la Ministerul Finanţelor a rămas pe hârtie, plata cu cardul nu funcţionează la multe ghişee ANAF. Ce aveţi de gând să faceţi cu ANAF? a susţinut Dragu.
 
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este invitat miercuri la dezbaterea "Ora Guvernului" din plenul Senatului, la solicitarea grupului parlamentar USR, tema fiind "Perspectiva deteriorării puterii de cumpărare a românilor, a finanţelor publice şi a echilibrelor macroeconomice ale României". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3524 / 8788
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...