ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mihaela Mitroi (EY România): Mesajul meu către companii este să folosească schemele de ajutor de stat

22 Aprilie 2021   |   Agerpres

Consultantul precizează, de asemenea, că acum este unul dintre cele mai prielnice momente pentru accesarea de fonduri nerambursabile în condiţiile în care, din toamnă, nivelul de finanţare oferit de stat ar putea să scadă ca urmare a noilor condiţii economice şi a regulilor europene.

 
 
Companiile ar trebui să folosească schemele de ajutor de stat, aceste facilităţi putând juca un rol hotărâtor în procesul de redresare economică şi, ulterior, în cel de relansare, consideră Mihaela Mitroi, partener, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.
 
Consultantul precizează, de asemenea, că acum este unul dintre cele mai prielnice momente pentru accesarea de fonduri nerambursabile în condiţiile în care, din toamnă, nivelul de finanţare oferit de stat ar putea să scadă ca urmare a noilor condiţii economice şi a regulilor europene.
 
"Ajutoarele de stat pot juca un rol hotărâtor în procesul de redresare economică şi, ulterior, în cel de relansare, furnizând, pe de-o parte, necesarul de lichidităţi pentru dezvoltarea şi extinderea companiilor, şi, pe de alta, venituri suplimentare autorităţilor, ca rezultat al implementării proiectelor. Mesajul meu către companii este să folosească schemele de ajutor de stat. Încă se mai poate aplica pentru ajutor de stat până în 2023, iar condiţiile de accesare au fost flexibilizate. În plus, ne aflăm într-unul dintre cele mai prielnice momente pentru accesarea de fonduri nerambursabile: din toamnă, nivelul de finanţare oferit de stat ar putea să scadă ca urmare a noilor condiţii economice şi a regulilor europene", a declarat joi Mihaela Mitroi, în cadrul seminarului EY "Scheme de ajutor de stat pentru investiţii în active sau capital uman".
 
Potrivit unui comunicat EY, în prezent, companiile pot accesa finanţări nerambursabile prin două scheme de ajutor de stat - schema 807/2014 pentru investiţii în producţie şi schema 332/2014 pentru investiţii în crearea de locuri de muncă. Ambele au fost modificate, iar condiţiile de accesare au fost relaxate la finalul anului trecut. Ca praguri minime, schema 807/2014 vizează proiecte de investiţii de minimum un milion de euro, în timp ce schema 332/2014 impune un nivel minim de 100 de locuri de muncă create, unde ajutorul de stat poate finanţa până la 50% din cheltuielile salariale.
 
În cazul schemei 807/2014, principalele modificări aduse vizează îmbunătăţiri precum introducerea posibilităţii extinderii perioadei de menţinere a investiţiei cu până la maximum 2 ani, în vederea îndeplinirii menţiunilor speciale din acordul de finanţare, eliminarea modalităţii de stabilire a cheltuielilor eligibile din categoria construcţii pe baza standardului de cost, majorarea termenului pentru demararea investiţiei de la 4 la 6 luni şi multe altele.
 
În ceea ce priveşte cea de-a doua schemă, 332/2014, cele mai importante modificări s-au referit la creşterea numărului minim de noi locuri de muncă ce trebuie create - de la 10 la 100, eliminarea restricţiei privind un anumit număr de lucrători defavorizaţi ce trebuie angajaţi, eliminarea plafonului maxim al ajutorului de stat acordat pentru un loc de muncă (nu se mai face raportarea la salariul mediu brut pe economie), modificarea listei sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat (de exemplu, sectorul de telecomunicaţii, hotelier şi de restaurante excluse din această listă devin acum eligibile în baza acestei scheme), eliminarea selecţiei pe bază de punctaj.
 
"Aceste schemele de ajutor de stat sunt surse de finanţare nerambursabile, care se pot combina foarte bine cu împrumuturile bancare, mai ales că relaxarea permite ca dovada existenţei co-finanţării să fie demonstrată ulterior obţinerii acordului", a punctat Mihaela Mitroi.
 
Mai mult, partenerul EY a explicat, totodată, că este posibil ca intensitatea ajutorului de stat, care acum variază între 10% pentru zona Bucureşti, 35% în Ilfov şi în regiunea de Vest a ţării (Timişoara, Arad, Caransebeş, Hunedoara) şi 50% în restul ţării, să scadă în funcţie de dezvoltarea economică a zonelor şi de noile plafoane de intensitate ce vor fi aprobate de autorităţile europene. Astfel, este posibil ca, de pildă, regiunea Bucureşti-Ilfov să fie exclusă, iar alte regiuni să primească o intensitate mai mică. Scăderea intensităţii ajutorului de stat conduce aproape automat la scăderea valorii ajutorului de stat, care se calculează în funcţie de acest indice de intensitate şi cheltuielile eligibile realizate de către contribuabili, precizează sursa citată.
 
La rândul său, Ileana Guţu, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România, a subliniat faptul că planul de afaceri din cadrul unui proces de finanţare nu trebuie neglijat de investitori, pentru că el se constituie într-un angajament faţă de statul român. Mai ales că, în urma reviziei Ghidului Solicitantului din august 2020, anumite cerinţe specifice planului de afaceri (indicatori financiari, demonstrarea efectului stimulativ) au fost simplificate semnificativ.
 
În prezent, şi plata ajutorului de stat este mai facilă şi mai rapidă.
 
"Pentru H.G. nr. 807/2014 plata se efectuează în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este completă. Investitorii trebuie doar să se asigure că nu au debite restante la bugetul de stat", a menţionat Andreea Cosmănescu, Tax Senior Manager, EY România.
 
Anul trecut au fost acordaţi peste 706 milioane de euro pentru proiecte cu impact major în economie prin intermediul schemelor de ajutor de stat, ce au presupus realizarea unor investiţii în valoare de aproape 2 miliarde de euro şi au condus la crearea a 14.099 de locuri de muncă, după cum arată cele mai recente informaţii furnizate de Ministerul de Finanţe, citate de EY.
 
Conform consultanţilor, pentru 2021, în bugetul statului este prevăzută o finanţare de peste 200 de milioane de euro, însă Ministerul Finanţelor intenţionează să majoreze această sumă şi să asigure resursele financiare şi pentru anii următori. În plus, începând cu 14 aprilie, agenţii economici pot depune online documentaţia pentru obţinerea finanţării prin schemele de ajutor de stat. În acest fel, se va putea crea şi o bază de date utilă în urmărirea procesului de a aprobare a schemelor, dar şi în monitorizarea obligaţiilor investitorilor.
 
O altă noutate anunţată de Ministerul de Finanţe ar fi aceea că autorităţile au în vedere stimularea acelor proiecte de investiţii care au o componentă de protecţie a mediului sau de valorificare a activităţii de cercetare-dezvoltare, dar şi a investiţiilor cu un grad mare de automatizare sau de utilizare a tehnologiilor.
 
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. Compania este prezentă în România din anul 1992. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6177 / 8765
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...