ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Negocierea colectivă la nivel de sector de activitate – modificări recente și unele aspecte practice

27 Martie 2023   |   Mihaela Bondoc (Partener) și Oana Dănilă (Senior Associate) - Bondoc și Asociații SCA

conform noilor prevederi legale, negocierea colectivă este obligatorie pentru angajatorii care au cel puțin 10 salariați (spre deosebire de prevederea anterioară, care se referea la un număr minim de 21 de salariați), dar și la nivel de sector de negociere colectivă.

Mihaela Bondoc (Partener) şi Oana Dănilă (Senior Associate) - Bondoc şi Asociaţii SCA

 
 
În ultima perioadă se poate observa o creștere a preocupării actorilor sociali de a încheia acorduri colective la diferite niveluri, motivația fiind diversă: fie reprezintă o modalitate de retenție a angajaților, fie este vorba de alinierea cu practicile pieței etc.

Această preocupare a apărut inclusiv pe fondul tendințelor apărute la nivel european de creștere a prezenței negocierilor colective în domeniul relațiilor de muncă și, implicit, a numărului de  contracte colective de muncă aplicabile.

Negocierea colectivă nu reprezintă un element de noutate în legislația națională, acest concept fiind reglementat atât în Codul Muncii, cât și în legislația specifică dialogului social. Cu toate acestea, conform noilor prevederi legale, negocierea colectivă este obligatorie pentru angajatorii care au cel puțin 10 salariați (spre deosebire de prevederea anterioară, care se referea la un număr minim de 21 de salariați), dar și la nivel de sector de negociere colectivă.

În cele ce urmează ne vom referi la anumite aspecte în legătură cu negocierea colectivă la nivel de sector de activitate.

Întrucât noua lege a dialogului social introduce obligativitatea de a purta negocieri colective inclusiv la nivel de sector de activitate, și astfel sunt create premisele încheierii de contracte colective de muncă la acest nivel, este de așteptat ca numărul contractelor colective de muncă la nivel de sector să crească în viitor.

În acest context este important ca angajatorii să cunoască anumite aspecte în legătură cu negocierea colectivă și efectele unui contract colectiv de muncă încheiat la nivel de sector de activitate, cum ar fi:

·         apartenența la un sector de activitate - încadrarea într-un sector de negociere colectivă se realizează conform codului CAEN principal de activitate.

În cazul în care unele activități se regăsesc în mai multe sectoare de negociere colectivă, angajatorii pot solicita încadrarea în unul dintre aceste sectoare, dacă au codul CAEN principal în unul dintre sectoarele respective.

·         reprezentativitatea părților contractului colectiv de muncă la nivel de sector – la nivel de sector de negociere colectivă, angajatorul şi angajaţii sunt reprezentaţi după cum urmează:

o   angajatorul - organizaţiile/federaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit legii;

o   angajații - federaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative potrivit legii;

·         negocierea colectivă – iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali și demarează cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.

Durata negocierii este de maximum 45 de zile și poate fi depăşită doar prin acordul părţilor.

·         aplicabilitatea contractului colectiv de muncă încheiat la nivel de sector de negociere colectivă - la contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă, organizaţiile patronale care nu sunt semnatare, precum şi organizaţiile sindicale corespondente, pot adera ulterior la acestea în baza unei notificări scrise transmisă către depozitar şi adresată părţilor semnatare ale contractului colectiv de muncă.

Astfel, clauzele contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă se aplică după cum urmează:

o   tuturor angajaţilor din unităţile din sectorul de negociere colectivă pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare,

o   tuturor angajaţilor încadraţi în unităţile organizaţiilor patronale şi ale angajatorilor din sectorul de negociere colectivă respectiv care au aderat ulterior la contractul colectiv de muncă sectorial.

De asemenea, în situaţia în care numărul de angajaţi din unităţile membre ale organizaţiilor patronale semnatare este mai mare decât 35% din numărul total al angajaţilor din sectorul de negociere colectivă, aplicarea contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul unui sector de negociere colectivă poate fi extinsă la nivelul tuturor unităţilor din sector cu avizul conform al Consiliului Naţional Tripartit şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Este important să menționăm că, în cazul în care angajatorul refuză să adere la contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă, se poate declanșa, in anumite conditii, un conflict colectiv de muncă.

Având în vedere aceste aspecte, credem ca este important ca angajatorii să urmărească îndeaproape inițiativele din sectorul de negociere colectivă din care fac parte, si in general, dinamica relatiilor colective de munca, inclusiv la nivel de angajatori. 

Din experiența noastră practică, reiterăm ca între aspectele de avut în vedere în mod deosebit se numără cele legate de alegerea reprezentanților salariaților, constituirea sindicatelor și afilierea acestora la alte organizații, cerințe specifice legate de încheierea și înregistrarea contractelor colective de muncă, aplicabilitatea contractelor colective de muncă la nivel de unitate/grup de unități/sector/național, după cum este cazul, conflictele colective de muncă și modalități de conciliere ale acestora etc.

Mihaela Bondoc este partener în cadrul Bondoc și Asociații SCA și coordonatorul practicii de dreptul muncii a firmei. Mihaela este membru al Baroului București și are peste 20 de ani de vastă experiență în aspecte complexe și sensibile de dreptul muncii, precum procese de reorganizare, negocieri individuale și colective, încetarea contractelor individuale de muncă revizuiri de politici și proceduri interne cu impact asupra relațiilor de muncă, training-uri personalizate pe teme de dreptul muncii;.

Oana Dănilă este avocat senior în cadrul Bondoc și Asociații SCA din anul 2016, cu o experiență de peste 6 ani în domeniul dreptului muncii. Oana a fost implicată în proiecte complexe, oferind asistență juridică unui număr vast de clienți, în subiecte precum revizuirea contractelor individuale și colective de muncă, transfer de salariați, negocieri colective, revizuirea regulamentelor interne, procese de concediere colectivă.  

Bondoc și Asociații SCA este una dintre cele mai importante firme de avocatură din România, acoperind un spectru extins de servicii juridice.  Echipa este formată din avocați cu o vastă experiență și o cunoaștere în profunzime a pieței românești și internaționale, dar și a mediului legislativ și economic. Având o experiență practică ce depășește frontierele naționale, avocații Bondoc și Asociații SCA s-au specializat în furnizarea unor servicii de consultanță integrate în numeroase proiecte complexe și sensibile.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1633 / 8649
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...