De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
02 Aprilie 2024
Ștefania EnacheContinuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania.
Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania |
Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, se ghidează, atât în viața profesională cât și în cea personală, după onestitate. Încearcă în permanență să facă totul cât mai bine, considerând că vorbele spuse cândva de Nicolae Iorga sunt cele care ar trebui să ne conducă în acțiunile noastre: „Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte”. Cariera sa de până acum este strâns legată de domeniul energiei, fiind unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici pe care îi are această industrie.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania.
* * * * * *
Debutul Monicăi Mihăilă ca și consilier juridic a avut loc în anul 2005, atunci când s-a alăturat echipei Filialei de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Muntenia Sud”. Ulterior, în 2008, atunci când societatea a fost privatizată și a avut loc și un proces de divizare, compania în care juristul lucra a devenit „Enel Distribuție Muntenia” S.A. A continuat să lucreze în această firmă o perioadă de timp.
„Anul 2013 a adus o schimbare în cariera mea, alegând să mă alătur echipei CEZ România S.A, din poziția de consilier juridic la Distribuție Energie Oltenia S.A. A fost un moment cheie pentru cariera mea: nu am schimbat doar jobul, ci și orașul în care locuiam. Timp de patru ani am lucrat la Craiova, oraș în care își are sediul societatea de distribuție a energiei electrice a Grupului CEZ în România. Am cunoscut oameni minunați la Craiova, oameni care m-au făcut să mă simt binevenită în echipă chiar din prima zi. Îmi voi aminti întotdeuna cu drag de perioada „Craiova”! ”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
Începând cu anul 2017, Monica Mihăilă a preluat coordonarea activitații juridice din cadrul companiilor care fac parte din Grupul CEZ în România.
„Așa cum am spus, mi-am dedicat cariera domeniului energiei electrice. Activez de aproape 19 ani în acest domeniu și am o experiență bogată, mai ales pe aspecte privind distribuția de energie electrică. Am fost și sunt încântată și onorată să fiu inclusă în GC Powerlist 2023, alături de cei mai influenți General Counsels din România și vreau să mulțumesc echipei mele, și pe aceasta cale, pentru sprijinul constant pe care mi l-a acordat”, subliniază Monica Mihăilă.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
În coordonarea unei echipe, oamenii sunt pe primul loc
Pe parcursul activității sale de până acum, juristul a învățat foarte multe, dar una dintre ele mai importante lecții este aceea că în coordonarea unei echipe este vorba, în primul rând, despre oameni și despre cum îi poți ajuta să se dezvolte profesional. „Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership”, punctează expertul CEZ România.
Din momentul în care a intrat în profesie, dorința ei principală a fost aceea de a face parte din diverse proiecte și de a vedea cum evoluează compania în care lucrează. A vrut să fie parte a acestei transformări. Iar din poziția de consilier juridic a putut să-și împlinească dorința, în contextul în care acești specialiști cunosc foarte bine businessul în care activează.
„În fiecare etapă a carierei mele, am avut șansa să lucrez sub coordonarea unor adevarate profesioniste, cărora le sunt profund recunoscatoare pentru tot ceea ce am invatat și pentru tot sprijinul acordat”, mărturisește Monica Mihăilă.
Primii pași în profesie i-a parcurs alături de avocata Diana Moldovan, care coordona în anul 2005 echipa juridică de la „Electrica Muntenia Sud”. „A fost o perioadă frumoasă, în care am învațat foarte multe lucruri, o perioadă în care m-am format. Aici am trăit bucuria primului litigiu câștigat, dar și dezamăgirea primului litigiu pierdut! Ulterior, în perioada 2013-2015, am lucrat din nou cu Diana Moldovan, la CEZ România S.A. Am „crescut” profesional sub îndrumarea doamnei av. Rodica Sovailă, care a coordonat echipele juridice de la Enel Distribuție Muntenia S.A/Enel Distribuție Dobrogea S.A./Enel Distribuție Banat S.A. Îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioadă, în care discutam intens diverse spețe câutând abordarea cea mai potrivită. De asemenea, gândurile mele se îndreaptă spre doamna Doina Vornicu, Membru al Directoratului CEZ România, care a avut încredere în mine și mi-a oferit oportunitatea de a coordona Departamentul Juridic al CEZ România”, mărturisește juristul.
Analizând drumul pe care l-a parcurs până acum, interlocutoarea BizLawyer subliniază faptul că nu ar schimba nimic din traseul său professional, deoarece fiecare etapă a avut un rol important în evoluția sa.
În ceea ce privește planurile sale, spune că unul dintre obiectivele sale principale din 2024 este acela de a menține în continuare echipa unită și puternică. „Personal, îmi doresc să explorez mai mult zona de dezvoltare personală”, completează juristul.
De-a lungul carierei sale a fost implică în multe proiecte spectaculoase care au vizat industria în care activează. „Am participat la numeroase proiecte strategice și operaționale, însă l-aș aminti doar pe cel mai recent, un proiect în care au fost implicați mai mulți membri ai Departamentului juridic și care a vizat implementarea unei platforme care să ne ajute să gestionam mai ușor litigiile și documentele aferente acestora și să ne eficientizeze munca”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Profesioniștii din departamentele juridice joacă un rol tot mai complex în activitatea companiilor
Pe parcursul anilor, rolul profesioniștilor Dreptului din departamentele juridice a devenit mult mai complex. De altfel, Monica Mihăilă consideră că trendul acesta va continua, având în vedere numeroasele schimbari legislative. „Cadrul de reglementare ar trebui să fie stabil și predictibil, și asta e valabil în toate domeniile de activitate, nu doar în energie. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”, atrage atenția expertul.
Făcând referire la actualele provocări profesionale cu care se confruntă, profesionistul CEZ România amintește faptul că într-un domeniu dinamic și complex cum este cel al energiei electrice, schimbările legislative constituie cea mai mare provocare pentru Departamentul Juridic. „Consultanța juridică pentru desfășurarea activităților zilnice de business va genera un volum mare de activitate și în acest an. De asemenea, o preocupare constantă a Departamentului Juridic o constituie gestionarea litigiilor în care sunt implicate companiile din Grupul CEZ în România. Avem o echipă de consilieri juridici foarte experimentată și am încredere că putem face față oricărei provocări”, încheie Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania.
Citește și
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru
→ De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 191 / 1849 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...