ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022

29 Aprilie 2024   |   Agerpres

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

 
 

Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

"În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariaţi activau în grupurile de întreprinderi multinaţionale controlate din primele 10 ţări", se precizează într-un comunicat al INS.

 

Sursa: insse.ro


 

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).



În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (9,3%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 4,5% din salariaţi se regăsesc în secţiunea Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secţiunea Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secţiunea Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea Industria prelucrătoare (3,8%) şi secţiunea Informaţii şi comunicaţii (2,8%).

 

Sursa: insse.ro


 

În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri).

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcţii - 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Tranzacţii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 18%; Construcţii - 11%; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 11%; Industria prelucrătoare - 10%; Alte activităţi de servicii - 8%.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 64 / 16873
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...