ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurelectric recomandă dublarea investiţiilor în distribuţia energiei pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu

22 Mai 2024   |   AGERPRES

Pentru a atenua tensiunea şi a permite tranziţia energetică, investiţiile anuale în infrastructura nouă şi modernizată, precum şi în digitalizare, ar trebui să ajungă la 67 de miliarde de euro în perioada 2025 - 2050, aproximativ 0,4% din PIB-ul UE.

 
 
Reţelele de distribuţie ale Europei trebuie modernizate urgent pentru a permite electrificarea masivă în domeniile transportului, încălzirii şi industriei, pentru a integra sursele regenerabile şi pentru a face faţă fenomenelor meteo extreme şi ameninţărilor cibernetice mai frecvente, a apreciat, miercuri, Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european.

Conform studiului "Grids for Speed" publicat de Eurelectric, investiţiile în reţeaua de distribuţie ar trebui să crească de la o medie de 33 de miliarde de euro la 67 de miliarde de euro pe an între 2025 şi 2050, aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023. Punerea în funcţiune a reţelei va crea peste 2 milioane de locuri de muncă, va aduce economii mai mari la energie şi va furniza o sursă de energie mai fiabilă, accelerând în acelaşi timp decarbonizarea economiei europene.


Schimbările din societate modifică sistemul energetic al Europei cu o viteză perturbatoare. Până în 2050, electricitatea va reprezenta 60% din consumul final de energie, comparativ cu 23% în prezent, capacitatea de surse regenerabile va fi crescută de şase ori din 2020, cu 70% din generarea şi stocarea de surse regenerabile conectate la nivel de distribuţie. Solicitările de conectare cresc mai rapid decât modernizarea reţelei şi vor continua să urce pe măsură ce electrificarea sectoarelor de utilizare finală va progresa. Aceste evoluţii pun o presiune asupra reţelei.

Pentru a atenua tensiunea şi a permite tranziţia energetică, investiţiile anuale în infrastructura nouă şi modernizată, precum şi în digitalizare, ar trebui să ajungă la 67 de miliarde de euro în perioada 2025 - 2050, aproximativ 0,4% din PIB-ul UE. Strategiile viitoare de reţea, cum ar fi investiţiile anticipative, gestionarea optimă a activelor şi flexibilitatea favorabilă reţelei, ar putea reduce această cifră la 55 de miliarde de euro pe an dacă sunt implementate în mod corespunzător. Nerealizarea unor astfel de investiţii ar pune în pericol 74% dintre conexiunile potenţiale în tehnologii cheie de decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice (EV), pompele de căldură şi sursele regenerabile.

"Pentru o tranziţie energetică de succes, UE are nevoie de volume masive de capacitate suplimentară de reţea. Volumul investiţiilor pentru operatorii de sisteme de distribuţie trebuie să se dubleze. Deşi acest lucru va necesita o creştere semnificativă, costul de a nu investi este şi mai mare. Pentru a reuşi, avem nevoie de profituri atractive pentru ca investitorii să-l poată finanţa, tehnologie şi electrificare rapidă pentru a gestiona taxele de distribuţie", a declarat preşedintele Eurelectric şi directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum.

Majorarea investiţiilor în reţea necesită un efort dual. Autorităţile naţionale ar trebui să implementeze legislaţia convenită - cum ar fi investiţiile anticipative - adaptând în acelaşi timp regimul de reglementare pentru a sprijini creşterea investiţiilor. Aceasta înseamnă eliminarea plafoanelor de investiţii, accelerarea procedurilor de autorizare şi achiziţii în reţea şi reducerea riscurilor investiţionale pentru a stimula finanţarea privată, în timp ce se deschide finanţarea publică prin bugetul UE.

Protecţia reţelei în viitor depinde şi de capacitatea de extindere a lanţului de aprovizionare. Chiar dacă investiţiile necesare sunt îndeplinite, deficitul actual de cupru, deficitul de talente, termenele prelungite de producţie şi costurile pot împiedica dezvoltarea infrastructurii.

Astfel de blocaje trebuie rezolvate rapid prin planificare strategică, colaborare sporită între factorii de decizie şi industriile europene, precum şi noi iniţiative de formare pentru a eficientiza certificatele de educaţie şi a asigura o forţă de muncă calificată.

Eurelectric face apel la factorii de decizie, atât la nivel naţional, cât şi regional, să asigure investiţiile în reţea, să consolideze lanţurile de aprovizionare şi să elibereze beneficiile societale ale "Grids for Speed".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 186 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...