ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria textilă, afectată de costul salarial în creştere; sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung (sindicat)

03 Iulie 2024   |   Agerpres

În document se precizează că România are cele mai mari costuri cu forţa de muncă la nivelul salariului minim, situaţie care face complet neprofitabile companiile din industria textilă, care înregistrează o pondere semnificativă cu forţa de muncă în costul de producţie.

 
 
Industria textilă este afectată, printre altele, de costul salarial în creştere şi de lipsa lichidităţilor, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, care au transmis o scrisoare premierului României, Marcel Ciolacu, şi ministrului Economiei, Radu Oprea, în care sunt menţionate problemele şi o serie de măsuri necesare supravieţuirii acestui sector.

Potrivit sursei citate, situaţia actuală a industriei textile converge spre o dispariţie imediată a acesteia, ca şi efect al lipsei competitivităţii generate de costul salarial în creştere, atât ca şi pondere în costuri cât şi ca şi valoare absolută, precum şi faţă de competitivitatea crescută de pe pieţele externe a altor actori care redirecţionează comenzi din România.


De asemenea, pe termen lung, în cazul în care companiile ar supravieţui pe termen scurt, acestea vor fi afectate ca şi efect al reglementărilor UE în domeniul textilelor, care vor necesita costuri suplimentare pe care companiile nu le au la dispoziţie.

Scrisoarea este însoţită şi de un set de propuneri de măsuri de recuperare şi rezilienţă în industria textilă.

Astfel, măsurile pe termen scurt trebuie să asigure o injectare a lichidităţilor în sector astfel încât acesta să supravieţuiască creşterilor salariale ale salariului minim şi a costului general al forţei de muncă în total costuri de producţie.

Măsurile pe termen scurt includ: reducerea taxelor şi impozitelor legate de forţa de muncă în industria textilă; instituirea unei scheme de sprijin prin ajutor de stat pentru industria textilă similară schemei de sprijin "Schema HoReCa" instituită prin OUG 224/2020; instituirea unei scheme de finanţare garantată de stat în condiţii preferenţiale care să fie dedicată exclusiv companiilor din industria textilă; acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare.

În document se precizează că România are cele mai mari costuri cu forţa de muncă la nivelul salariului minim, situaţie care face complet neprofitabile companiile din industria textilă, care înregistrează o pondere semnificativă cu forţa de muncă în costul de producţie. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în anul 2022, ponderea cheltuielilor cu salariile în costul total al companiilor din domeniul Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte este de 95,3%, şi pentru restul domeniilor din industria textilă cifrele se situează în jurul procentului de 95%.

De asemenea, tot conform datelor INS, salariile medii nete plătite în acest sector de către angajatori în anul 2023 s-au situat în jurul cifrei de 2.800 lei net pentru domeniul Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 2.900 lei net în domeniul tăbăcirea şi finisarea pieilor şi de 3.200 lei în domeniul Fabricarea produselor textile, în condiţiile în care salariul minim brut a fost în anul 2023 în suma de 3.000 lei, se menţionează în scrisoarea transmisă de sindicalişti şi de reprezentanţii companiei româneşti Braiconf. Datele statistice ale INS cuprind şi personalul care nu este direct productiv, cu salarii mai mari.

În acest context, semnatarii scrisorii subliniază că în cazul salariului minim brut o măsură necesară de sprijin ar fi eliminarea pe termen scurt, între 1 an şi 2 ani, a taxelor şi impozitelor aferente industriei textile pentru salariul minim brut. Totodată, pentru salariile care depăşesc salariul minim brut se impune o taxare redusă prin eliminarea impozitului pe venit, 0% în loc de 10%, restul contribuţiilor urmând a fi reduse: CAS de 10%, CASS 5%, CAM - eliminat.

Măsurile pe termen lung trebuie să se concentreze pe Strategia UE în domeniul textilelor în care se creionează condiţiile în care vor putea opera în viitor unităţile de producţie din industria textilă.

Semnatarii scrisorii menţionează în acest caz: ajutoare de stat şi/sau programe pe fonduri europene destinate exclusiv achiziţionării de echipamente, modernizării unităţilor de producţie sau construcţiei de noi unităţi de producţie în industria textilă care să corespundă strategiei UE; schemă de ajutor de stat/programe fonduri europene pentru asigurarea ocupării forţei de muncă în industria textilă pe termen mediu şi lung; schemă de ajutor de stat/programe fonduri europene pentru dezvoltarea producţiei sub marca proprie şi comercializării acesteia prin unităţi specializate - trecerea de la lohn la producţia sub marcă proprie, ca o condiţie esenţială pentru ameliorarea valorii adăugate în industrie; iniţierea şi sprijinirea unor programe care să asigure materia prima necesară în industria textilă naţională; adoptarea unor măsuri fiscale pentru scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale a companiilor din industria textilă; asigurarea unui pachet integrat de investiţii inovative pentru protejarea forţei de muncă, asigurarea tranziţiei de la şcoală la viaţă activă, dezvoltarea de competenţe în design şi dezvoltare de mărci proprii.

"Vă rugăm să aveţi în vedere nevoia dovedită de implementare de îndată a unor măsuri pentru salvarea sectorului confecţii textile, astfel încât să fie posibilă continuarea activităţii societăţilor care activează în acest domeniu, cu efecte benefice pentru economie în ansamblul ei. Suntem convinşi că neluarea cu urgenţă a unor măsuri ar afecta grav acest sector de tradiţie al economiei româneşti şi, implicit, bugetul de stat, şi că acest sector poate ajunge cu siguranţă din nou competitiv, prin aplicarea unor politici publice corespunzătoare, prin accesarea de fonduri europene şi prin ajutoare de stat, astfel încât să fie în măsură a genera în viitor venituri însemnate la bugetul de stat, şi a se preveni pierderea iremediabilă a forţei de muncă calificată, situaţie care apare cu evidenţă că nu va mai putea fi ulterior reversată", se mai spune în documentul semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România, Florian Marin, şi de preşedintele CA Braiconf SA, Constantin Ştefan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17169
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...