ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Microîntreprinderile asigură 23% din totalul locurilor de muncă în România şi realizează 10% din volumul afacerilor

03 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Potrivit cercetării realizată de Instant Factoring, microîntreprinderile reprezintă un segment de piaţă în creştere, înregistrând o evoluţie pozitivă anuală, cu creştere în funcţie de cifra de afaceri de 5,2%, în 2017 faţă de 2016, şi cu 23,8% faţă de 2013, până la 139,1 miliarde lei.

 
 
Microîntreprinderile realizează doar 10% din volumul naţional de afaceri, însă asigură aproape un sfert (23%) din totalul locurilor de muncă din România, arată datele unui studiu de specialitate, dat publicităţii miercuri.

Potrivit cercetării realizată de Instant Factoring, microîntreprinderile reprezintă un segment de piaţă în creştere, înregistrând o evoluţie pozitivă anuală, cu creştere în funcţie de cifra de afaceri de 5,2%, în 2017 faţă de 2016, şi cu 23,8% faţă de 2013, până la 139,1 miliarde lei.

Realizatorii studiului previzionează continuarea tendinţei de creştere pentru acest an la un nivel de aproximativ 4%, reprezentând 145 miliarde lei. La nivelul economiei naţionale, microîntreprinderile au o pondere de 10% în volumul de afaceri generat de toate companiile din economie, notează sursa citată.


"Cel mai facil şi accesibil domeniu de activitate rămâne în continuare comerţul, subliniind, cel puţin la acest nivel, că economia locală păstrează ca pilon de bază consumul: în 2017, comerţul cu amănuntul a generat 25,9 miliarde lei volum la un număr de 97.900 companii active, urmat de comerţul cu ridicata, cu 15,4 miliarde lei şi 39.400 companii active şi abia la jumătate faţă de primul loc, industria prelucrătoare, cu 13,7 miliarde lei şi 37.300 de companii active. Alte sectoare accesate de antreprenori sunt transporturile şi construcţiile, cu o cifră de afaceri consolidată de 13,2 miliarde lei şi 39.400 companii active, respectiv 12,9 miliarde lei şi 50.000 de companii active. Toate acestea fiind, de altfel, sectoare volatile la o viitoare instabilitate economică majoră. 68,9% din cifra de afaceri a microîntreprinderilor din România, echivalentul a 81 miliarde lei, reprezintă primele cinci domenii de activitate", se arată în studiul Instant Factoring.

În ceea ce priveşte dinamica afacerilor raportată la zone din ţară, Capitala şi judeţele Cluj, Timiş, Constanţa şi Ilfov sunt în top. Astfel, Bucureştiul are cel mai dinamic mediu de afaceri reprezentând aproape un sfert din totalul ţării, cu 106.700 de companii active în 2017, ce au generat 19,5% din volumul cumulat al segmentului analizat, 26 miliarde lei. La distanţă considerabilă, după volumul de afaceri şi numărul companiilor active, se situează judeţele Cluj (5,4%), Timiş (4,4%), Constanţa (4%) şi Ilfov cu 3,9%. Acestea însumează peste o treime (37,2%), din cifra de afaceri totală naţională, respectiv 39%, adică 200.000 de companii active în România, în 2017.

Datele rezultate din studiul de specialitate relevă faptul că forţa de muncă a scăzut cu 5%, în 2017, comparativ cu 2016, şi cu aproape 15% faţa de 2013, la 1,11 milioane de angajaţi. Ponderea este de aproximativ 23% din numărul de locuri de muncă înregistrate la nivel naţional, la finele anului 2017.

"Pentru 2018, estimăm continuarea scăderii forţei de muncă la puţin peste un milion de angajaţi în baza proceselor accelerate de migraţie şi de automatizare", precizează realizatorii studiului.

În clasamentul celor mai dinamice oraşe atunci când vine vorba despre forţa de muncă se află Bucureşti - cu peste 191.000 de angajaţi (17,2% din total), Cluj (5,1%), Argeş (4,9%), Constanţa (4,4%) şi Timiş (4,1%). Microîntreprinderile active înregistrate în aceste regiuni aveau aproape 440.000 de angajaţi, respectiv 35,8% din totalul raportat la nivel naţional.

Studiul Instant Factoring a analizat microîntreprinderile cu o cifră de afaceri anuală de până la 500.000 de euro, în ultimii cinci ani (2013 - 2017).

Conform datelor oficiale, la nivelul anului 2017, în România s-au înregistrat 511.800 de micro-companii active care au realizat o cifră de afaceri agregată de 139,1 miliarde lei (o medie de 271.785 lei/companie) şi au angajat 1,1 milioane persoane active (2,4 angajaţi/companie). Profitul consolidat obţinut s-a situat la valoarea de 28 de miliarde de lei, echivalentul a 20% din cifra de afaceri realizată şi o medie de 54.708 lei/companie.

Instant Factoring este prima companie fintech de factoring online din România dedicată companiilor mici şi microîntreprinderilor şi membru al Asociaţiei Europene de companii Fintech Innovate Finance, cu sediul la Londra. Instant Factoring este un IFN înregistrat la Banca Naţională a României (BNR), iar prin lansarea platformei de online factoring compania îşi asumă misiunea de a sprijini dezvoltarea micilor companii prin soluţii de finanţare rapidă şi facilă, cu ajutorul tehnologiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16738 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...