ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crăciun (APAPR): Performanţa unui fond de pensii ar trebui măsurată de la cinci ani în sus, nu la doi ani, cum este în prezent

03 Aprilie 2019   |   AGERPRES

El a explicat că, dacă unui fond i se dă voie să investească în anumite clase de active, apetitul de a investi sume mai mari sau mai mici în acele clase va depinde de modul în care este măsurată performanţa.

 
 
Performanţa unui fond de pensii ar trebui măsurată de la cinci ani în sus şi nu la doi ani, cum este în prezent, pentru că acest lucru influenţează şi modul în care ele fac investiţii, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun.

"Când eşti judecat pe termen scurt, 'ai depăşit inflaţia anul trecut sau nu ai depăşit-o?', hai să uităm dacă am depăşit inflaţia în 5 ani, hai să ne uităm dacă am depăşit inflaţia în 7 ani sau în zece ani, aceasta ar trebui să fie abordarea. Trebuie să existe aceasta prinsă în cadrul legal. Pentru că acum, conform cadrului legal, apare acest interval de doi ani în care se măsoară perfomanţa. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie de la cinci ani în sus. Aşa ar fi normal pentru un fond de pensii. Deci, un fond de pensii nu este un depozit bancar, aşa cum de multe ori se face comparaţia în mod aberant", a spus Radu Crăciun.


El a explicat că, dacă unui fond i se dă voie să investească în anumite clase de active, apetitul de a investi sume mai mari sau mai mici în acele clase va depinde de modul în care este măsurată performanţa.

"Dacă vrei să investeşti în infrastructură, de exemplu, sau investiţii de tip private equity sau chiar investiţii de tip real estate, toate sunt investiţii pe termen lung. Deci, sunt investiţii care în primul an sau în primii doi ani nu-mi dau niciun randament investiţional. Şi atunci, pentru mine, dacă ştiu că din punct de vedere al modului în care este evaluată performanţa mea în mod formal, adică astăzi, pe termen scurt, eu voi arăta mai prost, motivaţia mea ca să investesc în astfel de clase de active va fi mult mai scăzută. Aceasta este şi explicaţia pentru care unul dintre lucrurile care ni se reproşează este că mai degrabă cumpărăm titluri de stat pe termen mediu şi scurt şi nu pe termen foarte lung. Până şi acest gen de comportament este tot o consecinţă a faptului că performanţa este măsurată pe termen scurt. Dacă aş avea o performanţă măsurată pe termen de 5 ani, pe 7 ani, pe 10 ani a unui fond de pensii, ceea ce nu este exagerat, dintr-o dată şi comportamentul investiţional se va schimba", a afirmat Radu Crăciun.

Radu Crăciun a participat miercuri la conferinţa aniversară organizată de AURSF şi Better Finance "A New Deal for European and Romanian Financial Services Users".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16739 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...