ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Serviciile de poştă şi curierat, marii câştigători ai crizei (analiză)

08 Martie 2022   |   Agerpres

Piaţa serviciilor de poştă şi curierat face parte din puţinele domenii în care numărul de companii a crescut considerabil în pandemie, cu aproape 39% faţă de 2019 şi cu aproximativ 242% peste nivelul din 2011, atingând nivelul-record de 3.400 de companii în 2020.

 
 
Cifra de afaceri a pieţei serviciilor de poştă şi curierat din România a avansat cu 19% faţă de 2019 şi a depăşit cu 136% nivelul din 2011, ajungând la 6,4 miliarde de lei în 2020, potrivit unei analize KeysFin, remise, marţi, AGERPRES.
 
"Estimăm continuarea tendinţei de creştere începută în 2010, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat să depăşească pragul de 7,3 miliarde de lei în 2021, ca urmare a dezvoltării cererii online şi a presiunilor inflaţioniste", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
 
Piaţa serviciilor de poştă şi curierat face parte din puţinele domenii în care numărul de companii a crescut considerabil în pandemie, cu aproape 39% faţă de 2019 şi cu aproximativ 242% peste nivelul din 2011, atingând nivelul-record de 3.400 de companii în 2020.
 
"Dintre cele 2.514 companii locale care au înregistrat capitaluri proprii pozitive în 2020, 2.476 (98,5%) au avut acţionariat majoritar românesc (peste 50% din total). După numărul de companii cu acţionariat direct majoritar străin, pe primele locuri s-au aflat investitorii din Olanda, Bulgaria şi Cipru (cu câte 4 companii fiecare). După valoarea capitalurilor proprii, în 2020, investitorii din România au controlat peste 71,5% din acestea, cei din Luxemburg 15,5%, iar cei din Olanda 8,4%", a mai spus Florescu.
 
Dacă în 2019 rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut marginal faţă de 2018, în 2020 avansul anual a fost unul dintre cele mai ample din economie şi anume de 124%. Faţă de 2011, rezultatul net a trecut de la o pierdere de 121 de milioane de lei, la un profit de 525 milioane de lei.
 
Poşta Română este în continuare principalul jucător din piaţa serviciilor de poştă şi curierat din ţara noastră. Compania, deţinută de statul român prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - 93,6% şi de Fondul Proprietatea - 6,4%, a raportat în 2020 o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde de lei (20,2% din total).
 
De menţionat că, în 2019, cifra de afaceri a acesteia a fost de 1,28 miliarde de lei, astfel încât compania a menţinut trendul crescător din anul anterior.
 
Fan Curier Expres, liderul segmentului de curierat, continuă să câştige teren şi să se apropie de Poşta Română în 2020. Compania cu capital privat 100% românesc a atins pentru prima dată în istorie o cifră de afaceri de peste un miliard de lei, având un avans de 28% faţă de 2019, reuşind astfel să ajungă la 16% din totalul pieţei.
 
Potrivit datelor furnizate de Fan Courier pentru GPeC, numărul de livrări e-commerce a crescut, în medie, cu 12% în 2021, comparativ cu 2020. În 2021, noiembrie a fost luna cu cel mai mare număr de expedieri, de aproape 7,3 milioane, iar februarie a fost luna cu cel mai mic număr de expedieri, de 4,8 milioane. De Black Friday (noiembrie 2021), numărul de livrări a crescut cu 15%, comparativ cu Black Friday 2020, ajungând la aproximativ 4,7 milioane de expedieri doar pentru acest eveniment. În topul categoriilor de produse care au înregistrat creşteri semnificative, în 2021 se regăsesc: Fashion, Suplimente Alimentare şi produse din gama Home & Deco, în timp ce verticala de IT&C a scăzut în 2021 comparativ cu 2020, arată datele GPeC.
 
La fel ca în anul anterior, Cargus SRL (494 milioane de lei, 7,8% din total) îşi menţine poziţia a treia în top jucători. Cea mai mare creştere (nominală şi procentuală) din top 10 a fost înregistrată de Delivery Solutions SA (avans anual de 234,6 milioane de lei, respectiv 142%) care a intrat în top 5 pe poziţia a patra detronând Fedex Expres Romania.
 
Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 75% din cifra de afaceri totală. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8819 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...