ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sinteza Oradea, profit net de circa 227.000 euro în primul semestru

01 Septembrie 2021   |   Agerpres

Până la finalul anului, compania anticipează o cifră de afaceri de circa 8,2 milioane euro, în creştere cu aproximativ 80% faţă de 2020, şi anunţă planurile de dezvoltare pe termen lung.

 
 
Sinteza Oradea raportează pentru primul semestru al anului în curs un profit de aproape 227.000 euro, pentru prima dată în ultimii cinci ani de pierderi, conform unui comunicat al companiei.
 
Până la finalul anului, compania anticipează o cifră de afaceri de circa 8,2 milioane euro, în creştere cu aproximativ 80% faţă de 2020, şi anunţă planurile de dezvoltare pe termen lung.
 
Astfel, compania a realizat în primele şase luni ale anului un rezultat EBITDA de aproximativ 461.000 euro şi un profit net de circa 227.000 euro.
 
Pierderile înregistrate anii trecuţi au fost cauzate, pe de o parte, restrângerii după 2007 a activităţii companiei, mai ales din cauza reglementărilor de mediu, cât şi anumitor limitări tehnologice şi condiţionări de piaţă.
 
Pandemia a influenţat atât negativ activitatea companiei, prin fluctuaţiile de personal, fiind necesare eforturi de organizare pentru acoperirea poziţiilor productive, cât şi pozitiv, prin accesul limitat pentru o perioada, al concurenţei asiatice pe piaţa europeană, timp folosit de Sinteza pentru consolidarea relaţiilor cu clienţii.
 
Astfel, Sinteza Oradea a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro şi prognozează pentru anul 2021 o creştere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro, în condiţiile în care preţurile materiilor prime au crescut cu mai mult de 100% faţă de finalul anului trecut, iar fabrica a fost oprită anul trecut timp de două luni.
 
Compania preconizează totodată că va încheia cu profit net anul acesta, faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat negativ.
 
"Rezultatele pe care le anunţăm astăzi sunt un efort de echipă. Am construit pe direcţiile începute în ultimii ani şi am ştiut cum să gestionăm creşterea cererii din piaţă, luând măsurile necesare pentru a asigura continuitatea producţiei şi ulterior pentru a spori marja comercială prin creşterea ponderii clienţilor europeni şi a end-userilor, precum şi către asigurarea fluxului de numerar necesar susţinerii acestor măsuri. În continuare, Sinteza studiază posibilitatea de a dezvolta parcul industrial pe platforma existentă, iar în zona de producţie analizează posibilitatea să acceseze pieţe de desfacere noi şi să dezvolte produse adiacente", a declarat Tudor Stoia, director general Sinteza Oradea.
 
Sinteza Oradea are o cotă de circa 10% din piaţa europeană de acid benzoic. Aproximativ 70% din producţia Sinteza este vândută în principal în Europa de Vest (Germania, UK, Franţa), dar are parteneri şi în Turcia, Rusia, Ucraina şi Israel. Clienţii finali ai companiei sunt producătorii de plastifianţi, vopseluri, caucic şi alte aplicaţii industriale.
 
"Am încredere că rezultatele Sinteza îşi vor urma cursul ascendent, iar managementul companiei va avea succes în redresarea Sinteza. Avem oamenii potriviţi la locul potrivit şi contextul economic mondial poate fi favorabil evoluţiei companiei. Vorbim de o companie cu tradiţie, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor şi mă bucur că asistăm la conturarea unei noi poveşti de succes pentru aceasta", a declarat Alexandru Savin, Investment manager ROCA Investments şi preşedinte al Consiliului de Administraţie Sinteza Oradea.
 
În comunicat se menţionează că, în mod neaşteptat, principalele provocări din prezent provin mai degrabă din asigurarea materiei prime pentru producţie, decât din ajustarea la cerinţele clienţilor. În plus, asemenea multor operatori, compania se confruntă cu majorările abrupte ale costurilor cu energia, în condiţiile în care procesul de producţie are un consum mare de energie.
 
Sinteza este o companie cu un istoric bogat, fiind înfiinţată în 1905 şi funcţionând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit întreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acţiuni. Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1997, cu simbolul bursier STZ. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11409 / 17787
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...