ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor | Florin Roman (PNL): Vânzarea unor companii nu există în proiectul legii privind guvernanţa corporatistă

09 Mai 2023   |   Agerpres

Proiectul propune ca funcţia de coordonare a întreprinderilor publice să fie realizată de către Agenţia pentru Monitorizare şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

 
 
Vânzarea unor companii nu există în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, ci a fost adoptat un amendament potrivit căruia dreptul de proprietate nu poate fi transferat decât de către Parlament, prin lege, a declarat, marţi, deputatul PNL Florin Roman. 

Reacţia acestuia vine după ce, în timpul şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, mai mulţi parlamentari ai AUR au protestat pe motiv că proiectul este "antinaţional, fiind o manevră prin care toate companiile cu capital de stat din patrimoniul public al României vor trece în portofoliul marilor corporaţii străine".

Proiectul propune ca funcţia de coordonare a întreprinderilor publice să fie realizată de către Agenţia pentru Monitorizare şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).


"Sunt circa 30 de amendamente ale grupului deputaţilor liberali care au fost acceptate de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului. (...) Ceea ce apare în spaţiul public cu vânzarea unor companii sau chestiuni de genul ăsta nu există. Dacă citiţi legea, niciun cuvânt care se referă la privatizare, ca să lămurim lucrurile din start. De unde a apărut acea interpretare era că dreptul de proprietate poate fi transferat de către Guvern. Tot urmare a unui amendament al PNL, dreptul de proprietate nu poate fi transferat decât de către Parlament, prin lege. Deci, de la Guvern poate veni o propunere de lege care, prin Parlament, Parlamentul este cel care decide, iar ministerul este cel care duce la îndeplinire aplicarea legii, ca lucrurile să fie foarte clare. În ceea ce priveşte criteriile de performanţă, tot un amendament al PNL scoate acea indemnizaţie variabilă care era determinată la un anumit număr şi noi am impus criterii de performanţă la nivel de ramură, în sensul că cei care practic vor avea performanţă economică vor putea fi compensaţi, iar cei care nu, nu vor putea fi compensaţi. Înainte, pe vechea formulă, că îţi făceai treaba, că nu-ţi făceai treaba, puteai să primeşti aceste bonificaţii", a declarat Florin Roman la Parlament.

În ceea ce priveşte gradul de salarizare, conducătorii viitoarei autorităţi vor avea un salariu la nivel de secretar de stat, iar angajaţii sporuri.

"Acolo, din punctul nostru de vedere, nu e o chestiune care trece calul, pentru că totuşi ne referim la o autoritate care va gestiona toate bogăţiile statului. Şi aici vorbim de un nivel de salarizare al conducătorilor la nivel de secretar de stat. E adevărat, cu acele excepţii la Legea 153, care prevăd acele sporuri care sunt peste tot în instituţiile care gestionează activele şi bunurile statului. (...) Deci, avem legi speciale care spun foarte clar că deciziile sunt luate de consiliul de administraţie şi aprobate de AGA. AGA, în cazul companiilor naţionale şi societăţilor comerciale de stat, este de regulă ministerul de resort, autoritatea tutelară de resort de la nivel central. Din acest punct de vedere, nu se schimbă absolut nimic - CA şi AGA decid inclusiv asupra profitului", a explicat liberalul.

Potrivit proiectului, AMEPIP este instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea directă a Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Proiectul de act normativ, care a fost adoptat de Senat, urmează să primească votul Camerei Deputaţilor - for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 558 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...