ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dezbatere publică privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

25 Februarie 2020   |   BizLawyer

La ședință au participat reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România (OAR), ai Asociației Arhitecților Șefi de Județe și șeful Corpului profesional al arhitecților șefi de municipii din cadrul Asociației Municipiilor din România.

 
 
Astăzi, la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a avut loc dezbaterea publică a proiectului de modificare și completare a ordinului 839/2009, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Ședința a fost prezidată de Gheorghe Păsat, secretar de stat în MLPDA, care a vorbit despre necesitatea adaptării legilației la nevoile actuale: “Este esențială o abordare partenerială între cei care elaborează actele normative și cei ce le aplică, respectiv consultarea cât mai multor părți interesate (autorități locale, organizații profesionale, agenți economici, simpli cetățeni), implicate în procesele de autorizare a construirii, care să vină cu propria experiență. Procesul de actualizare a normelor metodologice pe marginea cărora discutăm astăzi este unul necesar pe termen foarte scurt, pentru a putea, pe cât posibil, să punem la dispoziția proiectanților, investitorilor și autorităților administrației publice locale, un instrument de lucru cât mai clar și mai aplicabil.”


La ședință au participat reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România (OAR), ai Asociației Arhitecților Șefi de Județe și șeful Corpului profesional al arhitecților șefi de municipii din cadrul Asociației Municipiilor din România.

“Salutăm demersul MLPDA de a modifica ordinul privind normele de aplicare a legii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, întrucât noua formă propusă integrează o serie de propuneri de îmbunătățiri formulate de-a lungul ultimilor ani de către asociațiile profesionale. Totodată, remarcăm orientarea către simplificare și eficientizare a procesului autorizării în interesul cetățenilor, aceasta neînsemnând eliminarea filtrelor de control al calității. În același sens, insistăm asupra nevoii de menținere a solicitării dovezii de luare în evidență a proiectelor de arhitectură în procesul de autorizare, întrucât acest instrument constituie un sprijin fundamental pentru administrația publică și, desigur, sprijină organizația noastră să-și îndeplinească mandatul transmis prin lege”, a declarat Alexandru Găvozdea, președinte OAR.

MLPDA va aborda problematica de fond a legislației în procesul de elaborare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului si construcțiilor, proces în curs de derulare în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor şi consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu”, Cod SIPOCA 50.

Astfel, în lunile iunie și iulie, vor continua dezbaterile tematice și consultările publice pe marginea revizuirii în ansamblu a legislației și reformării unor procese.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3729 / 5201
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...