ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a încheiat anul trecut cu un profit net de 7,299 milioane de euro

08 Februarie 2021   |   Agerpres

În perioada de raportare, BII menţionează că a crescut semnificativ volumul creditelor acordate, continuând să demonstreze un nivel ridicat de diversificare geografică şi la nivel de sectoare. Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16%, atingând 1,028 miliarde de euro. Cota de proiecte BII implementate în interesul acţionarilor săi europeni a depăşit 60%.

 
 
Banca Internaţională de Investiţii (BII) a încheiat anul trecut cu un profit net de 7,299 milioane euro, cu peste 28% mai mare decât cel consemnat în anul anterior, conform unui comunicat al băncii.
 
Volumul total al activelor băncii a atins 1,621 miliarde euro, la finalul celor 12 luni ale anului 2020, crescând cu 19% în cursul anului de raportare. Această dinamică este asociată în principal cu creşterea creditelor şi a suportului investiţional oferit de bancă ţărilor membre, în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei, printre altele, precum şi cu o creştere a volumului de active de trezorerie cu un nivel înalt de lichiditate acumulate pentru a consolida rezerva de lichidităţi într-o perioadă cu turbulenţe mari în economia globală.
 
Potrivit documentului, 2020 a marcat începutul unui nou Program de Capitalizare a BII. La finalul perioadei de raportare, capitalul vărsat al băncii a atins 378,7 milioane de euro, înregistrând o creştere de peste 11% comparativ cu finalul anului 2019. Sprijinul activ al ţărilor membre ale BII reprezintă baza pentru consolidarea în continuare a stabilităţii financiare a băncii şi deschide noi oportunităţi pentru o creştere continuă a activităţilor de investiţii.
 
În perioada de raportare, BII menţionează că a crescut semnificativ volumul creditelor acordate, continuând să demonstreze un nivel ridicat de diversificare geografică şi la nivel de sectoare. Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16%, atingând 1,028 miliarde de euro. Cota de proiecte BII implementate în interesul acţionarilor săi europeni a depăşit 60%.
 
BII precizează că acordă o atenţie specială proiectelor cu o componentă de integrare, acoperind interesele a două sau mai multe ţări membre. În perioada de raportare, aceste iniţiative au reprezentat peste 29% din portofoliul de credite. Integrarea completă şi cu succes în comunitatea financiară europeană, creşterea recunoaşterii mărcii la nivel global, dezvoltarea activă a reţelei de parteneri au contribuit la o creştere a numărului de tranzacţii efectuate în cooperare cu alte instituţii financiare internaţionale. În 2020, cota acestor proiecte a atins 33% din volumul portofoliului de credite.
 
Trezoreria BII continuă să implementeze în mod consecvent strategia menţinerii unui nivel înalt al calităţii şi diversificării activelor. La finalul anului 2020, cota de active clasificate "AAA-A" în cadrul portofoliului de trezorerie al băncii a depăşit obiectivul planului de afaceri şi a atins 68%.
 
De asemenea, BII creşte în mod constant nivelul activelor sale MSG (Mediu, Social şi Guvernanţă), acţionând în calitate de investitor în emisiunile de obligaţiuni "verzi" şi "sociale". Cota investiţiilor MSG a păstrat, de asemenea, o tendinţă ascendentă şi a atins 61% din portofoliu.
 
Volumul total de finanţări pe termen lung al băncii la data de 31 decembrie 2020 s-a ridicat la 953,5 milioane euro, cu emisiuni de obligaţiuni proprii în valoare de 876,5 milioane euro şi 77 milioane euro din alte surse. Ratingurile înalte ale creditelor pe termen lung, poziţionarea eficientă a BII în cadrul comunităţii financiare internaţionale şi încrederea din ce în ce mai mare a investitorilor au permis băncii să atragă cu succes volumele necesare de finanţare la rate scăzute, chiar în condiţiile unei volatilităţi ridicate a pieţelor financiare globale.
 
La rândul său, acest fapt a făcut posibilă creşterea volumului de credite şi a suportului de investiţii pentru ţările membre ale BII, satisfăcând cererea din ce în ce mai mare cauzată de dificultăţile economice actuale. În 2020, chiar în condiţiile cele mai dificile, BII şi-a îndeplinit cu succes planurile de finanţare şi a realizat opt emisiuni de obligaţiuni în diferite valute ale ţărilor membre, din care patru au fost plasate în Programul MTN înregistrat în mai 2020 la Bursa de Valori din Dublin.
 
De asemenea, anul de raportare a înregistrat un succes deosebit din punctul de vedere al ratingurilor creditelor BII. În 2020, BII a devenit singura bancă de dezvoltare multilaterală ale cărei ratinguri nu numai că au fost confirmate de agenţiile de top, ci au fost chiar upgradate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Aceasta a fost o reflectare directă a dinamicii pozitive a dezvoltării BII şi a rezistenţei sale ridicate la criza globală cauzată de pandemia COVID-19. În perioada raportată, agenţiile de rating de top au efectuat 4 acţiuni de rating al BII care i-au consolidat statutul ca instituţie internaţională de dezvoltare cu un rating mediu "A" pe termen lung.
 
În martie 2020, S&P Global a confirmat ratingul pe termen lung "A-" al BII, cu o perspectivă stabilă, în mai 2020 Moody's Investors Service a confirmat ratingul "A3" al creditelor pe termen lung ale BII cu o perspectivă stabilă, în septembrie 2020 Fitch Ratings a upgradat ratingul creditelor pe termen lung ale BII la "A-" cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie 2020 agenţia rusă de rating Analytical Credit (ACRA) a anunţat confirmarea ratingului investiţiilor internaţionale ale BII la nivelul "A", precum şi ratingul naţional la nivel "AAA" (RU).
 
"În 2020, când Banca şi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare, stabilitatea economică, financiară şi socială la nivel global a fost pe neaşteptate supusă celor mai severe şocuri pe care le-a văzut omenirea în multe decenii. În ciuda acestei realităţi, BII a demonstrat un nivel înalt de stabilitate şi de fiabilitate, a întâmpinat noile provocări cu demnitate şi, cel mai important, a continuat să ofere sprijin ţărilor sale membre în ceea ce priveşte abordarea consecinţelor pandemiei. Intenţionăm să depunem în continuare toate eforturile pentru a implementa planuri ambiţioase pentru creşterea şi dezvoltarea continuă a BII cu sprijinul deplin al acţionarilor noştri. Este o satisfacţie că situaţiile financiare publicate reprezintă o altă dovadă a maturităţii instituţiei noastre şi a corectitudinii strategiei alese. Eforturile întregii echipe pe parcursul acestei perioade extrem de dificile au dus la rezultate foarte pozitive în toate domeniile-cheie ale activităţilor noastre", potrivit biroului de presă al BII.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13052 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...