ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dacă măsurile de sprijin continuă, va creşte numărul firmelor ‘zombi’, avertizează BERD

22 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Deşi datoria companiilor a ajuns la un nivel record în economiile în care operează BERD, intrările în incapacitate de plată au scăzut în multe ţări la un nivel record, se arată în "Raportul de tranziţie 2022/2023", publicat marţi de instituţia financiară.

 
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cerut guvernelor din regiunea în care operează să regândească măsurile de sprijin, avertizând că sprijinirea firmelor "zombi" ar putea avea un efect de domino asupra afacerilor viabile, transmite Reuters.

Deşi datoria companiilor a ajuns la un nivel record în economiile în care operează BERD, intrările în incapacitate de plată au scăzut în multe ţări la un nivel record, se arată în "Raportul de tranziţie 2022/2023", publicat marţi de instituţia financiară.

Unele companii au evitat intrarea în incapacitate de plată datorită accesului la creditarea ieftină, în urma măsurilor guvernamentale după pandemie şi a invadării Ucrainei de către Rusia. Totuşi, sprijinul nu mai este sustenabil, într-o lume care se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, susţine BERD.


"Nu am văzut încă efecte negative în urma pandemiei şi a războiului în privinţa falimentelor. De fapt, falimentele în noile state membre UE sunt în scădere. Există risc de zombificare, dacă măsurile de urgenţă ale guvernelor sunt extinse o perioadă prea îndelungată", a afirmat Beata Javorcik, economist şef al EBRD, pentru Reuters.

Prezenţa firmelor "zombi" în economie creează efecte negative asupra companiilor viabile, care se confruntă cu investiţii şi venituri mai scăzute, avertizează BERD.

Creditarea subvenţionată a companiilor cu flux de numerar negativ a fost extinsă prin amânări de plată, subvenţii de urgenţă şi injectarea de lichidităţi de către băncile centrale. Multe ţări au suspendat, cel puţin temporar, obligaţia de a iniţia procedura de faliment, se arată în raport.

Orice retragere a garanţiilor guvernamentale de credit şi a subvenţiilor trebuie să fie graduală, pentru a se evita orice şoc, şi "ar trebui să fie ajustată pentru a se asigura că doar firmele viabile şi solvabile cu probleme temporare de lichiditate primesc asistenţă financiară", consideră BERD.

Problema este mult mai prezentă în economiile dominate de bănci şi companii conduse de guverne, arată datele BERD: 13% dintre companiile de stat din eşantionul de 12 state utilizat în studiu ar putea fi clasificate ca firme "zombi", faţă de 9% în cazul companiilor private.

De asemenea, raportul arată progrese mixte în reformele efectuate de state în şase domenii cheie, de la competitivitate şi rezilienţă, la modul în care sunt guvernate. Statele din Europa Centrală, ţările baltice şi din sud-estul Europei au înregistrat în principal progrese; declinuri s-au înregistrat în economiile din sudul şi estul Mării Mediterane. BERD avertizează că "Indicatorii privind guvernanţa s-au deteriorat în multe economii, în special ca urmare a agravării corupţiei şia reducerii libertăţii presei"

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4995 / 16839
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...