ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciucă: Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României

15 Decembrie 2022   |   Agerpres

Şeful Executivului de la Bucureşti a participat, joi, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor (IEFA), "Tackling Growing Disruption".

 
 
Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
 
Şeful Executivului de la Bucureşti a participat, joi, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor (IEFA), "Tackling Growing Disruption".
 
"Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă", a afirmat Nicolae Ciucă.
 
El a menţionat pandemia de COVID, care a avut repercusiuni în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare şi producţie, urmată de criza energetică şi impactul războiului din Ucraina.
 
Referitor la criza din Ucraina, el a făcut apel la susţinere din partea mediului de afaceri şi a societăţii civile.
 
"România oferă o platformă solidă de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, un centru de asistenţă umanitară pentru Ucraina, cea mai eficientă poartă de acces pentru tranzitul cerealelor ucrainene către restul lumii, un refugiu sigur (safe haven) pentru afacerile ucrainene care pot şi doresc să se mute temporar. Cu toate acestea, niciun guvern nu va putea acorda un sprijin consistent şi pe termen lung fără a avea de partea sa mediul de afaceri şi societatea civilă. Vă invit pe toţi să vă implicaţi în continuare cu sprijin financiar, proiecte, iniţiative care să permită Ucrainei să câştige războiul", a mai declarat Ciucă.
 
Lecţia învăţată în ultimele luni, a subliniat premierul, este că dialogul, cooperarea şi solidaritatea sunt esenţiale nu numai pentru apărarea valorilor şi a modului nostru de viaţă, ci şi pentru consolidarea rezilienţei noastre.
 
În context, pe componenta de energie, premierul a arătat că miza principală, în acest moment, este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul din Rusia.
 
"Din februarie, Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi accelereze căutarea de rute şi surse alternative de energie. Este foarte clar acum că parteneriatul transatlantic nu are doar o componentă de securitate şi apărare, ci şi o dimensiune energetică foarte puternică. Statele Unite contribuie la furnizarea de GNL pentru a înlocui o treime din contractele existente cu Rusia până la începutul conflictului. O mobilizare fără precedent stimulează construirea unei noi infrastructuri energetice pentru a conecta Europa de Nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Din România până în Centrul Europei, din Polonia până în Grecia, sunt operaţionale noi terminale şi interconexiuni GNL. Acesta este cel mai potrivit răspuns pentru cetăţenii noştri care doresc ca liderii să acţioneze şi să răspundă nevoilor lor cu determinare şi ingeniozitate", a evidenţiat Ciucă.
 
Totodată, a spus el, în contextul actual, în faţa unor crize suprapuse, tranziţia energetică ar trebui să rămână un obiectiv ambiţios.
 
"În acelaşi timp, trebuie evitată presiunea suplimentară asupra industriei şi economiei. Acesta este motivul pentru care România a continuat să parieze pe energia nucleară, în timp ce resursele noastre de gaze naturale din perimetre offshore şi onshore vor sprijini ca surse de tranziţie. Ne pregătim tranziţia energetică, cu o preferinţă vădită pentru o progresie lină", a mai afirmat Ciucă.
 
Acesta a marcat şi importanţa tranziţiei digitale.
 
"În România, ne axăm pe digitalizarea serviciilor publice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Obiectivul principal este de a contribui la transformarea profundă a economiei, administraţiei publice şi societăţii, sporind performanţa şi eficienţa în sectorul public, prin crearea de valoare bazată pe digitalizare, inovare şi tehnologii digitale.(...) Într-o societate şi o economie digitalizate, componenta de securitate cibernetică este crucială. Dincolo de capacităţile naţionale, România va găzdui şi Centrul european de competenţă în materie de securitate cibernetică. Acest lucru este de o importanţă deosebită, având în vedere războiul din Ucraina şi riscul intensificării ameninţărilor hibride", a punctat Ciucă.
 
Şeful Executivului a mai declarat că războiul, criza energetică şi alimentară, inflaţia ridicată nu sunt veşti bune, dar România are soluţii la îndemână.
 
"În cazul României, eforturile sunt canalizate spre investiţii şi sprijin pentru cei mai afectaţi de crize. (...) Pe termen lung, principalul factor care va influenţa evoluţia PIB-ului este acumularea de capital, prin continuarea implementării unor proiecte de investiţii viabile şi demararea unora noi, impulsionate în mare măsură prin fonduri UE. De aceea, una dintre priorităţile principale ale Cabinetului meu este de a avea o colaborare deschisă între investitori şi Guvern în vederea găsirii împreună a celor mai bune soluţii de dezvoltare", a transmis Ciucă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2313 / 8970
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...