ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Exit by Choice - primul start-up din România care pregătește antreprenorii pentru un business exit de succes

22 Noiembrie 2022   |   BizLawyer

· Dan Berteanu, fondatorul Exit by Choice, este totodată și primul antreprenor român certificat în aplicarea metodologiei The Value Builder System™, validată internațional de 65.000 de businessuri și antreprenori. · Companiile din domeniul IT pot aplica gratuit la primul program educațional lansat de Exit by Choice, FREEDOM Project in IT .

 
 
Ce definește succesul unui business și reușita unui antreprenor? Preponderent, răspunsurile la aceste întrebări conțin noțiunile de „profit”, „venituri”, „încasări”, cu obiectivul stabilității financiare și visul libertății personale. Însă nu mulți sunt antreprenorii români care includ pe lista de acțiuni și „exitul” din afacere, pregătind businessul sau pe sine pentru acest pas care, implementat strategic, le poate oferi acestora împlinirea tuturor obiectivelor.

Acesta este un subiect mai puțin abordat și pus în practică in România, unde businessul nu este văzut doar ca un asset și unde acesta mai degrabă definește antreprenorul ca individ. Suntem obișnuiți să vedem doar existența businessului ca pe o sursă de venit și împlinire, nu și absența sa și confundăm această existență cu a noastră, de cele mai multe ori în detrimentul a exact lucrurilor și timpului liber pe care ni le dorim cel mai mult”, precizează Dan Berteanu, fondatorul primului start-up din România care pregătește antreprenori și businessuri pentru un exit de succes,
Exit by Choice, și al programului FREEDOM Project in IT, destinat industriei IT.

După ce a lucrat cu peste 1.000 de antreprenori și a făcut el însuși exit din trei companii, Dan Berteanu a devenit și primul român certificat în metodologia The Value Builder System™, după absolvirea unui program internațional de pregătire de 9 luni. 

Înființarea unui business într-un domeniu mai puțin practicat în România a venit ca un pas firesc după experiența acumulată, mai ales că „pregătirea, atât cea a afacerii, cât și cea mentală și emoțională a antreprenorului pentru acest moment, este una de maximă însemnătate pentru un exit de succes și necesită timp, cunoaștere și implementare de strategii precise. Pentru antreprenorii români care dețin sau conduc o companie cu venit de 1-10 milioane de euro, este o soluție extrem de practică, bine structurată și, mai mult decât atât, validată internațional și concepută pentru a-i ajuta pe aceștia să extragă valoarea financiară maximă din activele lor, indiferent dacă doresc să își vândă compania, să o extindă sau să o dea mai departe drept moștenire”, adaugă Berteanu.

Cum poate crește FREEDOM Project in IT valoarea unei companii ?

Companiile din domeniul IT pot aplica pentru a fi acceptate în FREEDOM Project in IT, un proiect special conceput să ajute companiile din acest domeniu să devină mai vandabile și mai valoroase, un mecanism ce contribuie la creșterea întregii piețe și a industriei care în primul semestru din 2022 a avut o contribuție de 7% la PIB-ul României. Și care, de asemenea, a depășit valoarea de 8,5 miliarde de euro, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). „Având o componentă educațională importantă, FREEDOM Project in IT  este un proiect unic în România pe care îl dezvoltăm împreună cu lideri și jucători importanți din piață pentru a potența această creștere atât la nivel de industrie - mai ales în zona custom software developement - cât și la nivelul țării”, precizează Berteanu.

FREEDOM Project in IT se bazează pe metodologia The Value Builder System™, validată statistic de 65.000 de antreprenori și businessuri la nivel internațional, și lucrează pe două dimensiuni: atât pe cea a creșterii valorii de piață a business-ului și pregătirii lui pentru un potențial exit, cât și pe cea care vizează pregătirea antreprenorului pentru exit.

Prima etapă din proiect este o evaluare inițială concepută să determine potențialul de vânzare al unui business și să ajute antreprenorii să conștientizeze ce îi determină valoarea. Ulterior, prin conținut educațional, instrumente de planificare strategică, software de planificare și monitorizare a progresului, dar și prin sesiuni de Q&A lunare, business advisorii certificați ghidează antreprenorii să lucreze sistematic la cei 8 vectori de creștere a valorii unui business, vectori pe care orice investitor sau cumpărător îi apreciază și urmăresc. Statisticile arată că cei care s-au axat pe acești 8 vectori au beneficiat de o creștere totală a valorii de până la 71%, pregătind astfel businessul pentru un exit de succes.

Am observat, în majoritatea timpului, că antreprenorii lucrează mai degrabă în business-ul lor decât la business-ul lor. Este o nuanță importantă. Conștientizarea necesității de a avea o companie care să prospere fără ei este un prim pas esențial pentru orice antreprenor care își dorește la un moment dat să se bucure de toată munca și eforturile depuse, câteodată timp de zeci de ani.” În ultima etapă a proiectului se folosește un chestionar gândit să evalueze cât de pregătit mental și emoțional este antreprenorul pentru exit și să-l ajute să realizeze dacă va face acest pas fără regrete.


Dan Berteanu este inginer IT și expert în vânzări, domeniu în care activează de 27 de ani. În 2012 a cumpărat franciza pentru AchieveGlobal, acesta fiind primul pas pe drumul antreprenoriatului. De atunci el a făcut trei exit-uri și a implementat numeroase strategii de vânzări & marketing pentru companii din industrii precum tech, sănătate, financiar, producție și a lansat, totodată, două start-up-uri. Este, de asemenea, triatlet de performanță, finalizând până acum cinci curse full Ironman.   

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4977 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...