ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria cer oprirea proiectului Neptun Deep şi sesizează OCDE

23 Mai 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, cele mai recente rapoarte ale ONU şi scenariul "Net Zero" al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) relevă faptul că nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile.

 
 
Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria solicită, într-o plângere adresată Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), oprirea extinderii combustibililor fosili şi a dezvoltării proiectului Neptun Deep, invocând faptul că s-ar încălca Liniile directoare ale forului internaţional pentru întreprinderile multinaţionale.

"Cu doar câteva zile înainte de Adunarea Generală Anuală a OMV, Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria depun o plângere la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) împotriva companiei austriece de petrol şi gaze OMV. Acuzaţia lor vizează extinderea activităţii companiei în domeniul gazelor fosile care alimentează criza climatică şi ameninţă cu depăşirea limitei critice de 1,5 grade. Unul dintre cele mai mari proiecte de extindere este exploatarea offshore de gaze din perimetrul românesc Neptun Deep din Marea Neagră. Estimările companiei spun că această exploatare va fi activă timp de 20 de ani", se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.


Potrivit sursei citate, cele mai recente rapoarte ale ONU şi scenariul "Net Zero" al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) relevă faptul că nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile.

"În timp ce fenomenele meteorologice extreme devastează ţări din întreaga lume, OMV pompează miliarde de dolari în extinderea operaţiunilor de extragere a gazelor fosile care dăunează climei. Avertismentele din partea oamenilor de ştiinţă şi a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. În plângere arătăm de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie să pună capăt acum noilor proiecte de combustibili fosili", a declarat Jasmin Duregger, expert în climă şi energie la Greenpeace Austria.

În viziunea activiştilor de mediu, OMV s-a angajat să-şi alinieze activitatea la Liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaţionale, însă, pe de altă parte, continuă "să investească în noi proiecte fosile" şi "ignoră apelurile de a opri extinderea operaţiunilor în sectorul de petrol şi gaze şi contrazice principiul director al OCDE - "Acţionaţi cât mai curând posibil şi în mod proactiv pentru a evita efectele negative asupra mediului".

"Protestăm de ani de zile pentru acţiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol şi gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiţii ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur şi simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere", susţine Jasmin Lang, reprezentantă a Fridays for Future Austria.

În plângere, Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili şi a dezvoltării proiectului Neptun Deep, realizat de OMV Petrom şi Romgaz în largul coastei României. Companiile estimează că exploatarea va începe în anul 2027.

Calculele realizate din evaluarea impactului asupra mediului (EIM), citate de Greenpeace, arată că proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul a cât emite România în trei ani.

În prezent, autorizaţiile de mediu pentru proiect sunt în curs de obţinere.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 181 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...