ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM propune tarife orientative de acces la unele infrastructuri rutiere pentru reţelele de comunicaţii electronice

16 Octombrie 2024   |   Agerpres

Tarifele propuse au un caracter orientativ şi vor servi drept reper pentru negocierile între părţi, asigurând o transparenţă crescută şi prevenind stabilirea unor tarife excesive pentru accesul la infrastructura rutieră.

 
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune tarife orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere pentru reţelele de comunicaţii electronice, printr-un proiect lansat miercuri în consultare publică.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, aceste măsuri sunt menite să sprijine dezvoltarea reţelelor de comunicaţii de mare viteză şi să reducă costurile de instalare a infrastructurii necesare în acest sector.

"Conform Legii infrastructurii (nr. 159/2016), operatorii de reţea trebuie să ofere acces la infrastructura rutieră deţinută sau aflată în administrare, la anumite tarife, pentru instalarea echipamentelor şi reţelelor de comunicaţii. Operatorii de reţea sunt administratorii autostrăzilor, drumurilor expres, naţionale sau judeţene, cu excepţia consiliilor judeţene care au în administrare drumuri. Tarifele orientative acoperă accesul la diferite categorii de drumuri, respectiv autostrăzi, drumuri naţionale, expres şi judeţene, şi sunt diferenţiate în funcţie de tipul de acces solicitat: subteran în lungul drumului sau subtraversare. Operatorii de reţea ce au în administrare infrastructură rutieră nu pot percepe tarife pentru instalarea aeriană a cablurilor pe stâlpii amplasaţi în zona drumurilor avute în administrare, dacă stâlpii aparţin altor entităţi", precizează ANCOM.


Tarifele orientative propuse de instituţie pentru accesul la infrastructura rutieră deţinută sau administrată de un operator de reţea sunt diferenţiate în funcţie de categoria de drum şi zona de acces (zona de siguranţă/ampriză-în afara părţii carosabile/sub partea carosabilă).

ANCOM prezintă în comunicat şi câteva exemple de tarif aplicabil pentru instalarea unui cablu subteran în lungul drumului: autostrăzi - între 19,13 şi 28,07 euro/km/lună; drumuri expres / drumuri naţionale - între 15,32 şi 19,01 euro/km/lună; drumuri judeţene - între 3,60 şi 5,08 euro/km/lună.

Proiectul a avut la bază respectarea prevederilor din Legea infrastructurii, precizează sursa citată. Astfel, tarifele orientative au fost calculate luând în considerare costurile asociate furnizării serviciului de acces la infrastructură, respectiv costurile cu investiţiile în infrastructură realizate de operatorul de reţea, costurile operaţionale aferente infrastructurii fizice la care este acordat accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice, precum şi evaluarea impactului accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorilor de reţea şi îmbunătăţirile aduse infrastructurii fizice de către furnizorul de reţele de comunicaţii electronice, în măsura în care acestea aduc beneficii şi operatorului de reţea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de reţea identificate.

"Tarifele propuse au un caracter orientativ şi vor servi drept reper pentru negocierile între părţi, asigurând o transparenţă crescută şi prevenind stabilirea unor tarife excesive pentru accesul la infrastructura rutieră. Operatorii de reţea trebuie să ţină cont în cel mai înalt grad de aceste tarife în negocierea contractelor, orice abatere necesitând o justificare obiectivă. Concret, în situaţia în care un operator de reţea poate susţine, cu argumente obiective şi fundamentate pe informaţii extrase din situaţiile financiare şi alte raportări, după caz, faptul că nivelul tarifelor orientative nu îi acoperă costurile de furnizare a serviciului de acces la infrastructura fizică rutieră pe care o administrează, acesta poate justifica astfel un tarif de acces mai mare, pe care îl va putea practica în raporturile sale contractuale cu furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice", se mai scrie în comunicat.

ANCOM a urmărit să dezvolte un model echilibrat privind tarifele orientative de acces, vizând să contribuie la evitarea potenţialelor litigii dar şi să accelereze soluţionarea eventualelor dispute, menţionează instituţia.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide. De asemenea, ANCOM este Coordonator pentru servicii digitale în România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17777
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...