ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WSJ: Băncile europene strâng cureaua pentru a finanţa investiţiile în domeniul respectării normelor

05 Martie 2019   |   AGERPRES

Băncile din Europa sunt presate să demonstreze că şi-au consolidat arsenalul de instrumente pentru detectarea cazurilor de spălare de bani.

 
 
Băncile europene au început să aloce mai multe resurse pentru angajaţi şi tehnologia destinată să descopere infracţiunile financiare, după recentele scandaluri de spălare de bani, iar în unele cazuri reduc costurile în altă parte pentru a putea finanţa iniţiativele din domeniul compliance, informează The Wall Street Journal.

În ultimele săptămâni, grupul bancar olandez ABN Amro Group NV şi cel german Commerzbank AG au dezvăluit, pentru prima dată, detalii cu privire la majorarea cheltuielilor pentru respectarea normelor în domeniul spălării de bani. De asemenea, ING Groep NV a anunţat că a crescut investiţiile în compliance, prin utilizarea resurselor financiare apărute ca urmare a reducerii cheltuielilor în alte părţi.


Băncile din Europa sunt presate să demonstreze că şi-au consolidat arsenalul de instrumente pentru detectarea cazurilor de spălare de bani. În ultimul an, Europa a fost zguduită de numeroase scandaluri de spălare de bani, cel mai răsunător fiind dezvăluirile că grupul danez Danske Bank a permis ca tranzacţii în valoare de 200 miliarde de euro provenite din Rusia să treacă printr-o mică subsidiară din Estonia.

Aceste incidente au tras un semnul de alarmă cu privire la sistemele pe care băncile europene le utilizează pentru a monitoriza tranzacţiile şi a evalua riscurile. Acest lucru ar putea determina, în viitor, şi alte bănci să îşi dezvăluie investiţiile în compliance, susţine Robin van den Broek, analist la Mediobanca SpA.

"În condiţiile în care organismele de reglementare pun un accent mai mare pe acest lucru şi există riscul unor amenzi ridicate, cred că are sens să ne aşteptăm la o reacţie sub forma mai multor dezvăluiri", a spus Robin van den Broek.

Directorul general de la ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, a declarat luna trecută că începând din anul 2013 grupul bancar olandez a triplat, până la 1.000, numărul angajaţilor care lucrează în domeniul client due diligence.

Separat, grupul german Commerzbank a anunţat că, începând din 2015, a cheltuit o sumă suplimentară de 600 milioane de euro pentru conformare. Toate aceste cheltuieli suplimentare în zona de conformare au fost finanţate prin strângerea curelei şi reduceri de costuri în alte părţi ale băncii. "Acesta este un preţ care merită să fie plătit şi aceştia sunt bani bine cheltuiţi", a declarat la începutul lunii februarie directorul general de la Commerzbank, Stephan Engels.

Grupul olandez ING a decis şi el să majoreze cheltuielile pentru a-şi consolida sistemele pe care le utilizează pentru a verifica identitatea şi informaţiile clienţilor. ING nu a oferit detalii cu privire la costuri însă în toamna anului trecut grupul a fost de acord să plătească 775 milioane de euro pentru a pune capăt unei anchete demarate de procurorii olandezi asupra neregulilor descoperite în sistemele de control ale cazurilor de spălare de bani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17521 / 17769
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...